Rødt-lederen etterlyser bedre partikultur: – Vi har et felles ansvar

– Vi kan ikke gå rett til neste omkamp, sa Rødt-leder Marie Sneve Martinussen da hun åpnet Rødts landsmøte. Hun skisserte tre punkter hun mener er viktig for å få på plass en bedre partikultur. 

BUDSKAP TIL PARTIET: «Vi som er valgt til partiledelsen, og som er tillitsvalgte eller folkevalgte i Rødt har et særlig ansvar for å få klart fram hva partiet står for og at målet med jobben vår hele tida er å få til noe i samfunnet», sa Marie Sneve Martinussen fra landsmøtets talerstol. 
BUDSKAP TIL PARTIET: «Vi som er valgt til partiledelsen, og som er tillitsvalgte eller folkevalgte i Rødt har et særlig ansvar for å få klart fram hva partiet står for og at målet med jobben vår hele tida er å få til noe i samfunnet», sa Marie Sneve Martinussen fra landsmøtets talerstol. Foto: Lise Åserud / NTB
Eira Lie Jor

Fredag ettermiddag møtes Rødt til ekstraordinært landsmøte. Sakslista er kort og konsis: Det skal gjennomføres valg av ny ledelse. 

I fjor trakk Bjørnar Moxnes seg som Rødt-leder, etter et mye omtalt solbrilletyveri. Marie Sneve Martinussen rykket opp fra nestlederrollen – og tok over ledelsen av partiet. Nå skal den tomme nestlederstolen fylles.

Valgkomiteen har innstilt på at Sneve Martinussen velges som leder og at stortingsrepresentant fra Hordaland, Sofie Marhaug, trer inn i Rødt-ledelsen, som ny nestleder. Sammen med nestleder Charlotte Therkelsen, som ikke er på valg, vil de tre utgjøre ledertrioen i partiet om valgkomiteens innstilling går gjennom landsmøtet. 

I vår ble Rødt Oslos Sofia Rana lansert som en alternativ nestlederkandidat. I slutten av april sa hun at det ikke var aktuelt for henne denne gangen

– Det er mange i Rødt som opplever at den øverste ledelsen ikke representerer grasrota og det politiske mangfoldet i partiet, og at det er viktig i et demokratisk perspektiv med flere ulike stemmer. Jeg kommer likevel ikke til å stille som nestleder denne gangen, og grunnen til det er at jeg har det ganske fint med det jeg driver med nå, skrev hun den gangen på egen Facebookprofil. 

Les også

Hardt ut mot Listhaug 

Marie Sneve Martinussen åpnet Rødts landsmøte med å gå hardt ut mot Frp-leder Sylvi Listhaug i landsmøtetalen. 

– Jeg er opptatt av at Rødt skal drive med systemkritikk. Ikke gå etter enkeltpersoner og moralisere. Men det betyr ikke at andre partier skal få slippe unna svar på tiltale. Og når det kommer til å svartmale, er Frp helt i særklasse, sa hun og la til: 

– Sylvi Listhaug, du har frekkhetens nådegave!

Rødt skal være et sted for folk som ikke har vokst opp i politikken. Da trenger vi en bedre partikultur. 

Marie Sneve Martinussen
Rødt-leder

Hun peker på at Frp rakk å ha fire energiministre i løpet av sin regjeringsperiode og at det var den forrige regjeringen som tok Norge inn i Acer og innførte EUs tredje energimarkedspakke. 

– Når det er snakk om å føre folk bak lyset – er Frp mestere i faget. Acer-prinsessa Sylvi Listhaug må holdes langt unna kontroll over norsk kraft, tordnet hun. 

Etterlyser bedre partikultur 

Det har vært en turbulent periode for Rødt. Forrige landsmøte ble preget av en opphetet debatt om våpenstøtte til Ukraina. Partiledelsen gikk seirende ut av den diskusjonen, og partiet gikk inn for våpenstøtte til Ukraina. 

Så fulgte de turbulente sommermånedene i fjor, preget av solbrille-saken til Moxnes og et lederskifte. I vår har Rød Ungdom nådd forsidene til norske medier, først med kupp-anklager på landsmøtet og siden med nyvalgt leder Amrit Kaurs uttalelse om at Støre er en terrorist. Hun har senere beklaget uttalelsen. 

Partiet går også inn i landsmøtet med varierende oppslutning. Pollofpolls-snittet fra mai viser en oppslutning på 5,2 prosent oppslutning. Sist partiet hadde et månedssnitt hos tjenesten over 6 prosent var i juni 2023. 

Sneve Martinussen brukte en del av landsmøtetalen på å snakke om nettopp partikultur. 

– Rødt er ingenting uten all den jobben som gjøres, av tillitsvalgte, folkevalgte, medlemmer og venner, sa hun og la til: 

– Jeg har sagt at Rødt skal være et sted for folk som ikke har vokst opp i politikken. Da trenger vi en bedre partikultur. 

Les også

Hun brukte anledningen til å skissere tre punkter hun mener er viktige for å få til det: 

  1. – Folk må bli sett for den innsatsen som legges ned i Rødt på alle nivåer. Også jobben for et mer rettferdig samfunn må verdsettes.
  2. – Vi som er valgt til partiledelsen, og som er tillitsvalgte eller folkevalgte i Rødt har et særlig ansvar for å få klart fram hva partiet står for og at målet med jobben vår hele tida er å få til noe i samfunnet. Og når vi er uenige, er det flertallet som avgjør. Sånn er demokratiet. Vi kan ikke gå rett til neste omkamp.
  3. – For medlemmer skal det være høyt under taket. Folk med ulike erfaringer og vurderinger – politisk og ideologisk. Vi skal ikke være dogmatiske. Vi må søke fellesskap, ikke fiendskap. Vi må la være å dyrke konflikt, vi må finne løsninger.

– Det her er veldig viktig for meg som partileder, og det er viktig for hele Rødt. Vi har et felles ansvar. Og vi må ta det ansvaret, sånn at Rødt fortsetter å bli en sterkere folkebevegelse, som gjør en forskjell – i folk sin hverdag og i kampen mot Forskjells-Norge, sa hun. 

Les også

Vil advare mot skifte for skiftets del 

Hun benyttet også anledningen til å advare mot én ting: 

– Så er mange skuffa over den regjeringa vi har i dag. Det er jeg ofte selv. Samtidig vil jeg advare mot et skifte bare for skiftets del. Det er ikke friskt å få tilbake Erna Solberg og Sylvi Listhaug. For å si det sånn.

Hun ønsker å vende blikket framover. 

– Den store kampen ligger fortsatt foran oss. Om å virkelig ta demokratiet i bruk, med en ny styringsoptimisme, som sikrer lokal og nasjonal kontroll over ressursene og som gir folk mer penger, makt og framtidstro, sa hun og la til:  

Vi må ta et oppgjør med den europeiske strømbørsen hvor vi sender rimelig norsk vannkraft ut av landet og får høye strømpriser fra Europa i retur.

Marie Sneve Martinussen
Rødt-leder

– Bare sånn kan vi i lag stenge dørene på statsministerkontoret for Erna Solberg og Sylvi Listhaug i 2025. Den kampen er vi klare for.

Vil ha oppgjør med europeisk strøm-børs

En debatt Rødt virkelig har markert seg i de siste årene, er strømdebatten. Her har nestlederkandidat Sofie Marhaug, som også sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, vært en tydelig stemme. 

– Én ting som er viktig for folk i Norge, er strøm, sa Martinussen. 

Hun pekte på at Rødt har fått til enkelte ting i energipolitikken, som at flere fikk strømstøtte enn det regjeringen opprinnelig hadde lagt opp til, og at det skal på plass nye tiltak mot høye strømpriser. 

– Likevel skjer det altfor lite.

– Den store kampen ligger virkelig foran oss. For når det kommer til å ta tilbake den demokratiske kontrollen over krafta, da stritter eliten imot. Og vi trenger et Rødt som er så stort og så sterkt at vi ikke er til å komme utenom, sa hun. 

Budskapet var krystallklart:  

– Vi må ta et oppgjør med den europeiske strømbørsen hvor vi sender rimelig norsk vannkraft ut av landet og får høye strømpriser fra Europa i retur, og vi må ha makspris på strøm til ordinær bruk. Nå.

Samtidig var hun klar på at klimamålene skal nås. 

– Derfor er den demokratiske kontrollen over krafta så viktig. Vi trenger krafta til å kutte utslipp og til industri bygd på rein fornybar vannkraft. Ikke sløse bort dyrebar kraft til grønnvasking av oljeplattformer, utvinning av kryptovaluta, til dem som har 2-3 elbiler stående, varmekabler i oppkjørselen, jaccuzzi på hytta og vil elektrifisere privatflyene sine.

Les også

Omtalte personer

Marie Sneve Martinussen

Fungerende partileder (R), stortingsrepresentant for Akershus, medlem, finanskomiteen

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00