Frp fremmer mistillit – MDG og KrF skjerper kritikken mot Tonje Brenna

Frp fremmer mistillitsforslag mot Tonje Brenna. MDG og KrF skjerper kritikken, skriver flere medier. 

FÅR KRITIKK: Tonje Brenna får kritikk fra Stortinget tirsdag. Nå sier flere partier at de ønsker å gi statsråden sterk kritikk, ikke bare kritikk, for håndteringen av egen habilitetssak. 
FÅR KRITIKK: Tonje Brenna får kritikk fra Stortinget tirsdag. Nå sier flere partier at de ønsker å gi statsråden sterk kritikk, ikke bare kritikk, for håndteringen av egen habilitetssak. Foto: Gorm Kallestad/NTB
Eira Lie Jor

I forrige uke kom innstillingen fra Kontroll- og konstitusjonskomiteen rundt habilitetssakene som preget den politiske høsten i fjor. Blant politikerne som fikk kritikk, er Arbeiderpartiets Tonje Brenna. 

Et flertall i komiteen vil gi Brenna kritikk. Et mindretall i komiteen bestående av Høyre og Frp innstilte på å rette sterk kritikk mot Brenna. Mandag ettermiddag endret imidlertid MDG og KrF standpunkt, og bestemte seg for å støtte forslaget fra Høyre og Frp.

I dag skal saken opp til debatt og votering i Stortinget – og samme morgen har Frp annonsert at de vil skjerpe forslaget fra sterk kritikk til mistillit. Partiet mener Brenna bevisst har holdt tilbake informasjon overfor Stortinget.

– Brenna har bevisst valgt å holde tilbake opplysninger for Stortinget under behandlingen av kontrollsaken. Det er svært alvorlig, sier Frp-nestleder Hans Andreas Limi til NRK tirsdag morgen.

Arbeiderpartiet mener på sin side at Frps forslag er urimelig, og at Tonje Brenna ikke har brutt opplysningsplikten, melder NTB.

Arbeiderpartiets Frode Jacobsen utdyper dette overfor NRK.

– Når Frp i dag kommer med dette forslaget, så avviser vi det helt. Det må jo bety at Tonje Brennas sak er mye mer alvorlig enn Erna Solbergs sak. Det er vanskelig å forstå, og tenkningen til Frp her skjønner jeg ikke, sier han.

Innrømmet feil

Kort tid før komiteen la fram sin innstilling forrige uke, publiserte Dagens Næringsliv en artikkel som kastet nytt lys over habilitetssaken til Brenna. DN kunne dokumentere at Tonje Brenna (Ap) allerede 15. mai 2022 fikk et internt budsjettnotat fra embetsverket i departementet, der det fremgikk at Wergelandsenteret og Utøya AS samarbeidet om et skoleprosjekt, som det ble søkt om støtte til. I styret til Utøya AS sitter Brennas tidligere samboer og to nære venninner.

Dette dokumentet, og søknadsbrevet departementet mottok, hadde ikke Brenna oversendt komiteen, til tross for at komiteen ba om å få alle relevante dokumenter i saken.

I Politisk kvarter innrømmet også Brenna feil og understreket at hun kunne ha oversendt dokumenter til Stortinget tidligere. 

Les også

Skjerper kritikken

Allerede onsdag i forrige uke pekte flere av partiene i komiteen på at det kunne bli aktuelt å stramme inn kritikken. Altinget skrev blant annet at det var aktuelt for MDG

Mandag skriver Dagens Næringsliv at MDG og Lan Marie Berg har bestemt seg for å skjerpe sin kritikk, fra «kritikk» til «sterk kritikk», og med det stemme med mindretallet i komiteen. TV 2 skriver at KrF har bestemt seg for å gjøre det samme.

MDG peker blant annet på at det har blitt ettersendt dokumenter til Stortinget. 

– Det er svært alvorlig, for det har gjort kontrollkomiteens arbeid vanskeligere i vurderingen av hennes sak, sier Berg til DN. 

Overfor TV 2 er SVs representant i komiteen, Audun Lysbakken, klar på at de står fast på sin avgjørelse om å rette kritikk mot Brenna, men ikke sterk kritikk. 

Altinget var fredag i kontakt med Frps Hans Andreas Limi, som opplyste om at de da ikke hadde konkludert med hvorvidt det var aktuelt for dem å skjerpe deres kritikk ytterligere, og med det komme med et mistillitsforslag mot Brenna. 

Les også

Støre: Et strålende eksempel 

Fredag uttalte statsminister Jonas Gahr Støre til Altinget at han mener Brennas håndtering av egen habilitetssak er «et strålende eksempel» på hvordan man kan håndtere egne feil. 

– Tonje Brenna mener jeg er et strålende eksempel på en politiker som ser at det er noe hun ikke har gjort riktig og som innrømmer det. Det var ingen som avslørte henne, det var hun selv som sa fra om at det å videreføre den støtten, der var det noen utfordringer rundt hennes habilitet som hun ikke hadde vært klar over. 

– Der har vi et eksempel på en politiker som ser at det er noe hun burde gjort tidligere, men når hun nå har oppdaget feil, så tar hun ansvar for disse feilene.

Brenna selv sa fredag til Altinget at hun mener det er på sin plass at hun får kritikk fra Stortinget. 

– At Stortinget fremmer kritikk av meg, det er egentlig det samme jeg har gjort av meg selv siden juni. Det er som forventet, og det er rimelig, sa Brenna til Altinget. 

Omtalte personer

Lan Marie Nguyen Berg

Stortingsrepresentant for Oslo (MDG), medlem i finanskomiteen, nestleder i MDG
Master fra senter for utvikling og miljø (Universitetet i Oslo, 2013)

Tonje Brenna

Arbeids- og inkluderingsminister (Ap)

Hans Andreas Limi

Stortingsrepresentant (FrP), fraksjonsleder, Finanskomiteen
økonomi

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00