Milliarder i støtte til EUs våpenindustri

EU-kommisjonen har funnet nesten seks milliarder kroner til EUs våpenproduksjon som skal hjelpe med å øke produksjonen av ammunisjon på europeisk jord.

Europeiske våpenprodusenter skal omstille seg, og det vil EU hjelpe dem med, sier EUs indre markedskommisær Thierry Breton.
Europeiske våpenprodusenter skal omstille seg, og det vil EU hjelpe dem med, sier EUs indre markedskommisær Thierry Breton.Foto: Lukasz Kobus / Europakommisjonen
Rikke Albrechtsen

BRUSSEL:

− EUs forsvarsindustri må gå over til en krigsøkonomi-tankegang. De er ikke der ennå.

Med disse ordene presenterte EUs kommisjonær for det indre marked, Thierry Breton, det seneste tilskuddet på den europeiske forsvarspolitiske stammen; et forslag om å sende 500 millioner euro (5,9 milliarder kroner) fra EU-budsjettet til den europeiske våpenindustrien.

Målet er å få bygget ut produksjonen av særlig artillerigranater til Ukraina, som EU-landene har lovet å levere én million av til den krigsherjede nasjonen i år.

Imidlertid er de europeiske lagrene allerede mer eller mindre støvsugd for passende ammunisjon. Dette skaper behov for å starte produksjonen, står det i rapporten fra Brussel.

Derfor vil de gi våpenprodusentene støtte til å:

  • Utvide eksisterende våpenfabrikker
  • Åpne nye produksjonsfasiliteter
  • Inngå samarbeid på tvers av grensene om å sikre nødvendige komponenter og råstoffer
  • Teste og omarbeide ammunisjon, granater og missiler, som for eksempel er utdatert, så de kan anvendes
  • Videreutdanne personale innenfor feltet

Samtidig foreslår kommisjonen å gi våpenindustrien adgang til enklere lånefinansiering for å utvide sin produksjon.

På plass før sommeren

Forslaget blir nå lagt i hendene på EU-lovgiverne i Ministerrådet og Europaparlamentet. Her håper Kommisæren på en hurtig behandling, slik at de nye reglene er på plass allerede før sommeren.

Saltvannsinnsprøytningen til industrien skal finansieres med 260 millioner euro fra neste års budsjett for EUs forsvarsfond, mens resten av pengene hentes fra et ennå ikke vedtatt forslag om felles innkjøp til forsvarsindustrien, det såkalte EDIRPA.

Det vil også være mulig for landene å bruke ressurser fra andre EU-midler, for eksempel det store koronagjenopprettingsfondet eller de såkalte samhørighetsmidlene, som primært går til EUs fattigste regioner.

Thierry Breton har vært på turné hos forsvarsindustrien i 11 EU-land herunder Sverige, men ikke Danmark, hvor han har funnet muligheter for å bygge ut produksjonskapasiteten.

Ikke bare for store land

Hos danske Venstre i Europaparlamentet hilser delegasjonsleder Morten Løkkegaard forslaget velkomment. Han kaller det "en unik mulighet" for dansk forsvarsindustri til å få en andel i EU-milliardene. Samtidig frykter han at støtten risikerer å gå til EUs største land, som allerede har våpenindustri.

− Nå skal vi sørge for at mindre EU-land får like mye gavn av de forhøyede fellesinvesteringene i forsvar, som store land som Frankrike gjør, sier EU-parlamentarikeren.

Samtidig advarer han imot å gi Kommisjonen fullmakt til å bestemme hva virksomhetene skal produsere.

− Lovforslaget legger opp til at Kommisjonen i nødstilfelle kan bestemme over virksomhetenes produksjon, og det stiller jeg meg skeptisk ovenfor. Selvfølgelig skal vi forsøke å sikre EUs forsyning av våpenammunisjon, men vi skal være ytterst påpasselig med å la Kommisjonen og enkelte medlemsland beslutte hva virksomhetene skal produsere. Det er avgjørende at vi finner den rette balansen, og det vil jeg arbeide for under forhandlingene i Europaparlamentet, sier Løkkegaard.

De nye reglene skal gjelde til medio 2025.

 

Artikkelen ble først publisert i Altinget Danmark, og er oversatt av Nora Didriksen.

Omtalte personer

Morten Løkkegaard

Nestleder, Renew Europe, representant, Europaparlamentet (V)
journalist (DJH, 1988)

Thierry Breton

Europakommissær for det indre marked, EU-Kommisjonen

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00