Mobiliserer til klimamarsj over hele Norge: – Dette er ikke lenger et ungdomsopprør. Det er et samfunnsopprør

Fredag arrangeres det klimamarsj flere steder i Norge. Det blir det hittil bredeste samarbeidet rundt en klimamarkering i Norge, og det nærmeste samarbeidet mellom miljøbevegelsen og arbeiderbevegelsen noensinne, forteller Natur og Ungdom. 

Klimastreikende elever utenfor Stortinget i 2019. Klimamarsjen 30. august skal være mindre spontane enn de tidlige skolestreikene, sier NU-leder Gytis Blaževičius.
Klimastreikende elever utenfor Stortinget i 2019. Klimamarsjen 30. august skal være mindre spontane enn de tidlige skolestreikene, sier NU-leder Gytis Blaževičius.Foto: Tom Hansen / NTB
Balder Haarklou JensenHans Andreas Starheim

Blant de som stiller med parole er Greenpeace, Naturvernforbundet, Natur og Ungdom, Redd Barna, Fagforbundet ung, LO i Oslo, Kirkens Nødhjelp, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Legenes Klimaaksjon.

Marsjen skal arrangeres i flere byer, hittil er den bekreftet i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Ålesund, Molde og Harstad. 

Leder i Natur og Ungdom, Gytis Blaževičius, sier til Altinget at marsjen er en utvidelse og en videreføring av skolestreikene fra de siste årene. 

– Mange føler nok at streikene ikke fungerte og ikke førte til en reell politikkendring. Denne gangen har vi gjort det litt mindre spontant.

Les også

Årlig affære

– Vi har dårlig tid, gjør Blaževičius klart.

– Dette er ikke lenger et ungdomsoppør. Dette er et samfunnsoppør. Og det er et samfunnsproblem at vi ikke har gjort nok. Her er alle med og sammen skal vi vise regjeringen, Stortinget og makthavere at de ikke har gjort nok, fortsetter han.

Planen er at marsjen skal bli en årlig affære, som en påminnelse og et press på staten for en rettferdig omstilling og ordentlig klimapolitikk, får Altinget opplyst. 

– Vi har dårlig tid, sier Gytis Blaževičius.
– Vi har dårlig tid, sier Gytis Blaževičius. Foto: Heiko Junge / NTB

– Her er målet å vise at det er mange forskjellige samfunnsgrupper som bryr seg og å inkludere mange forskjellige samfunnsgrupper. Sykepleiere har jo for eksempel en egen motivasjon for å bry seg om klimaendringer. For dem er det blant annet viktig å vite hvordan vi kan ruste helsesystemet i Norge slik at det er klart for flere ekstremværhendelser.

Natur og Ungdoms representant er enda ikke sikker på hvor mange som skal delta i marsjen.  

– Det får vi se litt an, men det er heller ikke nødvendigvis det som er det viktige her. Selvfølgelig ønsker vi at mange skal komme. Det viktige er at representanter i ulike samfunnslag er der og at de mobiliserer sine medlemmer. 

Les også

Jobbet med over lang tid

Ifølge leder for LO i Oslo, Ingunn Gjerstad, er deres klimaengasjement ikke av ny dato. I 2012 var lokalorganisasjonen med i den brede klimavalgalliansen, som ledet videre til «Broen til framtiden». Denne nye alliansen mellom fagbevegelse, miljøbevegelse og kirken, lever videre i dag, blant annet med årlige konferanser.

I klimamarsjen vil de gå under parolen «Skap jobber som kutter utslipp – ikke mer oljeleting».

– I 2013 vedtok LO i Oslo en uttalelse om at noe av oljen og gassen må bli liggende, av hensyn til fremtidige generasjoner, sier Ingunn Gjerstad.

Hun erkjenner at dette spørsmålet er blitt ytterligere tilspisset som følge av krigen i Ukraina, som har ført til økte energipriser i Europa, men understreker at det er et standpunkt sammenslutningen vil stå ved.

– Dette er noe vi har jobbet med over lang tid, og vi sender inn forslag til LO-kongressene. På kongressen i 2022 gav det brede klimaengasjementet formuleringer som går lenger enn før i LOs handlingsprogram på dette feltet.

Leder for LO i Oslo, Ingunn Gjerstad, sier til Altinget at klimaengasjementet ikke er nytt. 
Leder for LO i Oslo, Ingunn Gjerstad, sier til Altinget at klimaengasjementet ikke er nytt.  Foto: Frederik Ringnes / NTB

Dette skjedde mot kraftfulle argumenter fra industriforbundene Fellesforbundet og forbundene Industri Energi og Forbundet for Ledelse og Teknikk (som nå er slått sammen i det nye forbundet Styrke). Men Gjerstad mener det også er i industriens interesse å gå foran i omstillingen, og at hun også har med seg mange i industriforbundene på det.

– Vi må starte omstillingen før det ikke lenger er marked for disse produktene, sier hun.

– Det er ikke snakk om å ta jobben fra noen. Fagbevegelsen må gå foran i denne omstilling nettopp for å teppet ikke skal trekkes vekk under beina til dem som jobber i disse industriene i dag. Det er en naturlig del av det faglige arbeidet.

– Fellesforbundet i Rogaland mener kanskje noe annet?

– Nei, det vil jeg ikke si. Når vi har vært på Rogalandskonferansen med LO i Stavanger og Sandnes, så opplever vi at det har vært oppegående diskusjoner og uttalelser, sier Gjerstad.

– Det er naturlig at de industriene som går best nå er bekymret for hva en omstilling vil føre med seg. Men vi har ikke noe annet valg, og det er viktig at vi har med oss det suksessrike norske partssamarbeidet på alle nivå i arbeidslivet og respekt for arbeidstakerrettigheter inn i det grønne skiftet.

LO i Oslo er en sammenslutning av over hundre fagforeninger i Oslo, med historie tilbake til 1920-tallet.

Les også
 

Omtalte personer

Gytis Blaževičius

Leder, Natur og ungdom
Årsstudium i kunsthistorie ved Universitetet i Oslo

Ingunn Gjerstad

Leder, LO Oslo

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024