MS-forbundet hyller finansministerens åpenhet om sykdommen

I landsmøtetalen fortalte Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum at han har fått MS. – At Vedum i sin posisjon som finansminister står åpent frem offentlig, tror jeg vil ha mye å si for mange med MS, sier generalsekretær i MS-forbundet, Magne Wang Fredriksen. 

I en personlig tale på Senterpartiets landsmøte fortalte Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum at han har MS. Finansministeren fortalte også at han går på medisiner som gjør at han føler seg helt frisk.
I en personlig tale på Senterpartiets landsmøte fortalte Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum at han har MS. Finansministeren fortalte også at han går på medisiner som gjør at han føler seg helt frisk. Foto: Joakim Halvorsen / NTB
Silje Sjursen Skiphamn Veslemøy Hedvig Østrem

Valgdagen i 2021 startet Trygve Slagsvold Vedum i en MR-maskin på Hamar sykehus. Året før hadde han fått beskjed om at han har MS. 

På landsmøtet til Sp i Trondheim i dag åpnet partilederen med en privat og dramatisk historie. Det begynte en fredag våren 2020 da han hadde taco-kveld med døtrene. Han kjente seg svimmel og falt om på badegulvet. Sp-lederen endte på akuttmottaket på Hamar sykehus. 

Flere slike anfall av svimmelhet fulgte. Og mens han var på rundreise i Vestland, fikk Vedum beskjeden: Han har multippel sklerose, en kronisk sykdom som angriper sentralnervesystemet.

– Jeg var i bilen på vei til Flesland da legen ringte. Vi tror du er ordenlig syk og at du har MS, var beskjeden. Jeg valgte å ikke google, men heller å stole på folka i helsevesenet, fortalte Vedum fra scenen på landsmøtet.

Høsten 2020 deltok Sp-lederen i NRK-programmet Maskorama, samtidig som han hadde begynt på MS-medisiner. De ga bivirkninger og Vedum hadde mye ubehag og kramper. 

Den medisinen virket som søren, det ser dere jo.