Nesten 200 personer meldte seg ut av Rødt – mange oppga politisk uenighet som hovedårsak

198 personer meldte seg ut av Rødt forrige uke.– Mange melder seg ut når kontingentkrav kommer, det er helt vanlig, sier partisekretær Benedikte Pryneid Hansen.

Fra v.: partisekretær Benedikte Pryneid Hansen, 2. nestleder Silje Josten Kjosbakken. partileder Bjørnar Moxnes og 1. nestleder Marie Sneve Martinussen under Rødts landsmøte i 2019.
Fra v.: partisekretær Benedikte Pryneid Hansen, 2. nestleder Silje Josten Kjosbakken. partileder Bjørnar Moxnes og 1. nestleder Marie Sneve Martinussen under Rødts landsmøte i 2019. Foto: Ola Vatn / NTB
Lara Rashid

Partiet Rødt har hatt en enorm vekst de siste årene. Ved årsslutt 2022 hadde de 14.215 betalende medlemmer. Partiet har vokst seg mer enn dobbelt så stort på bare fire år, i 2018 var de kun 6930 medlemmer. Partiet har dermed nesten dobbelt så mange medlemmer som Venstre, som hadde 7219 ved årsslutt.

Men denne oppturen kan se ut til å snu, og debatten om våpen til Ukraina kan forklare hvorfor. Siden debatten kom til overflaten for fullt i forrige uke, da to av Rødts medlemmer på to av NRKs debattflater tok til orde for ikke å sende våpen til Ukraina, har 198 Rødt-medlemmer meldt seg ut av partiet.

– 45 av de utmeldte oppga politisk uenighet som grunn. Vi har også nylig sendt ut kontingentkrav, og da er det naturlig at organisasjoner opplever en viss avskalling, skriver partisekretær Benedikte Pryneid Hansen til Altinget.

– Frykter du at våpen til Ukraina-debatten setter en demper for for den enorme veksten de siste årene?

– Nei, det er jeg ikke redd for, svarer Hansen.

Partiet fikk i samme periode 66 nye innmeldinger.

Våpen til Ukraina blir trolig den viktigste saken for Rødt på deres landsmøte i april, og debatten har vært betent den siste uken. Det var Sarpsborg Rødt som første sendte inn en uttalelse til partiet om å snu i våpenspørsmålet, men debatten ble aktualisert etter at tre partiveteraner gikk ut og i Klassekampen og ba Rødt snu i det betente spørsmålet.