Debatt

NHO Geneo: Kunnskapsministerens politiske runddans

Er det barnets beste eller et ønske om å fjerne private barnehager som er motivasjonen for regjeringens foreslåtte endring i barnehageloven? I sitt innlegg i Altinget røper Nessa Nordtun at det er det sistnevnte som ser ut til å vekte høyest, skriver Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.

«Når ministeren skriver 'barnehagene er til for barna, ikke for at eiere skal få størst mulig profitt', er det åpenbart at det er private barnehager, organisert om AS, som skal ut av barnehagemodellen vi kjenner i dag», skriver Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.
«Når ministeren skriver 'barnehagene er til for barna, ikke for at eiere skal få størst mulig profitt', er det åpenbart at det er private barnehager, organisert om AS, som skal ut av barnehagemodellen vi kjenner i dag», skriver Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Karita Bekkemellem
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

I sitt innlegg i Altinget skriver kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) at foreldre fortsatt skal kunne velge barnehageplass, og at likebehandlingsprinsippet ikke skal avvikles. Jeg er rett og slett usikker på om Nessa Nordtun kjenner til de reelle konsekvensene av lovforslaget til eget departementet.

I lovforslaget forlates prinsippet om «økonomisk likebehandling» av barnehageeiere. Dette erstattes med «likeverdig barnehagetilbud til barn». Dette høres fint ut, men det er faktisk en avvikling av likebehandlingsprinsippet, som lå til grunn for barnehageforliket fra 2003.

Videre skriver kunnskapsministeren at barnehagekullene skal bli mindre, men det er ikke gjengs for alle kommuner. Mange, som for eksempel de store kommunene og tettstedene rundt, skal faktisk ha vekst i barnefødsler. I Oslo er det estimert vekst på 15,6 prosent i antall barnefødsler frem mot 2030. I Viken er det estimert 18,5 prosent. I Trondheim 6 prosent og Bergen 6,8. 

La oss sette barna først, ikke politisk ideologi.

Karita Bekkemellem
Administrerende direktør, NHO Geneo

God grunn til å rope varsko

Når ministeren skriver «barnehagene er til for barna, ikke for at eiere skal få størst mulig profitt», er det åpenbart at det er private barnehager, organisert om AS, som skal ut av barnehagemodellen vi kjenner i dag.

Dette er barnehager som blant annet har stått i front for videreutvikling av kvalitet, har utviklet et stort mangfold av barnehager, som for eksempel friluftsbarnehager, idrettsbarnehager, musikkbarnehager m.m. Dette mangfoldet vil trolig ikke være gjeldende etter en eventuell lovendring. Videreutvikling av kvalitet, valgfrihet for foreldre og et mangfold av barnehager å kunne velge mellom, er til det beste for barna. 

Det er også viktig å understreke at private barnehager hadde en driftsmargin på 1,7 prosent i 2022, ifølge tall fra SSB.

Vi, som blant annet representerer private barnehager, roper varsko om de foreslåtte lovendringene. Og det er det god grunn til. Det blir en avvikling av likebehandlingsprinsippet. Som en konsekvens av dette vil det bli svekket valgfrihet for foreldre, mindre mangfold i sektoren og på sikt dårligere kvalitet i barnehagene.

La oss sette barna først, ikke politisk ideologi. 

Les også

Omtalte personer

Kari Nessa Nordtun

Kunnskapsminister (Ap)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00