Ny avtale om klimasamarbeid: – Skal sikre arbeidsplasser og løse klimautfordringen

Regjeringene og partene i arbeidslivet har signert en intensjonsavtale om å inngå en rekke klimapartnerskap i ulike sektorer, for å få fortgang på utslippskuttene. Både Høyre og SV er positive, mens Zero etterlyser konkrete virkemidler. Regjeringen lover at de kommer.

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide og næringsminister Jan Christian Vestre signerte intensjonsavtalen mandag.
Klima- og miljøminister Espen Barth Eide og næringsminister Jan Christian Vestre signerte intensjonsavtalen mandag.Foto: Elisabeth Bergskaug/Altinget
Elisabeth Bergskaug

I juni lanserte regjeringen et grønt industriløft, med 100 tiltak for å styrke grønn industri og kutte utslipp. Blant tiltakene lå et mål om å inngå klimapartnerskap med ulike næringer. Regjeringen vil prioritere å inngå klimapartnerskap med de næringene og sektorene som står for de største utslippene i Norge, og der potensialet for å kutte utslipp raskt er størst. 

Eksempler på sektorer og næringer det er aktuelt for regjeringen å inngå partnerskap med, er prosessindustrien, maritim sektor, byggenæringen, luftfarten og ulike deler av transportnæringen. 

Mandag ettermiddag signerte næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) og klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) en intensjonsavtale om de overordnede rammene for slike klimapartnerskap sammen med en rekke parter i arbeidslivet: NHO, Virke, Spekter, KS, Kystrederiene, Norges Rederiforbund, LO, YS, Akademikerne og Unio.

Altinget logoArbeidsliv
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om arbeidsliv samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00