Ny avtale om klimasamarbeid: – Skal sikre arbeidsplasser og løse klimautfordringen
Regjeringene og partene i arbeidslivet har signert en intensjonsavtale om å inngå en rekke klimapartnerskap i ulike sektorer, for å få fortgang på utslippskuttene. Både Høyre og SV er positive, mens Zero etterlyser konkrete virkemidler. Regjeringen lover at de kommer.


Elisabeth Bergskaug
Nisjeredaktør Klima og EnergiI juni lanserte regjeringen et grønt industriløft, med 100 tiltak for å styrke grønn industri og kutte utslipp. Blant tiltakene lå et mål om å inngå klimapartnerskap med ulike næringer. Regjeringen vil prioritere å inngå klimapartnerskap med de næringene og sektorene som står for de største utslippene i Norge, og der potensialet for å kutte utslipp raskt er størst.
Eksempler på sektorer og næringer det er aktuelt for regjeringen å inngå partnerskap med, er prosessindustrien, maritim sektor, byggenæringen, luftfarten og ulike deler av transportnæringen.
Mandag ettermiddag signerte næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) og klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) en intensjonsavtale om de overordnede rammene for slike klimapartnerskap sammen med en rekke parter i arbeidslivet: NHO, Virke, Spekter, KS, Kystrederiene, Norges Rederiforbund, LO, YS, Akademikerne og Unio.
– Dette er startskuddet. Det gir rammeverket, spillereglene, det gir felles mål for dette arbeidet, og sier noe om retningen og innholdet i partnerskapene, sier næringsminister Jan Christian Vestre.
Avtalen skal legge til rette for bransjevise klimapartnerskap, der prinsippene og føringene i intensjonsavtalen er gjeldende, men den er ikke rettslig bindene.
Intensjonsavtalen slår fast at klimapartnerskapene skal få gjennomført samfunnsøkonomisk lønnsomme tiltak i næringslivet for å kutte utslipp i tråd med Norges klimamål for 2030, 2050, og regjeringens omstillingsmål for hele økonomien.
Den setter også noen minimumskrav til hva de bransjevise klimapartnerskapsavtalene må inneholde. Se punktene i faktaboksen under: