Debatt

Øyunn S. Kåset: La unge mennesker reise gratis med interrail i Norden

Å leve i et samfunn som håndterer klimakrisen betyr ikke å slutte å reise, men at hovedtransportmiddelet er tog og reisemålet i nærområdet. Det skriver student og medlem av Grønn Ungdom og det tyske ungdomspartiet Grüne Jugend, Øyunn Stokkeland Kåset.

Hvordan kombinere kollektivtransport med naturopplevelser? Begge deler forutsetter
en sportslig innstilling, skriver Øyunn Stokkeland Kåset. 
Hvordan kombinere kollektivtransport med naturopplevelser? Begge deler forutsetter en sportslig innstilling, skriver Øyunn Stokkeland Kåset. Foto: Alf Simensen, NTB / Privat
Øyunn Stokkeland Kåset
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

I sommer var jeg en av 150 heldige unge mennesker som vant en interrailbillett fra organisasjonen Yoalin, under betingelsen at reisedestinasjonen var alpene. Å reise med tog gjennom daler og fjell i det svære alpelandskapet som strekker seg fra Tyskland i nord, Italia i sør, Frankrike i vest og Slovenia i øst, var en betingelse jeg lett gikk med på. I litt over to uker fikk jeg gleden av å se og oppleve nydelig natur og fjellområder i tillegg til å delta på avslutningsarrangementet for årets Yoalin sammen med 80 andre «yoalinnere».

Hvordan få flere til å reise med tog? Jeg tror svaret ligger i å gi unge mennesker praktisk erfaring

Øyunn S. Kåset
Student og medlem av MDG og Grüne Jugend

Bærekraftig naturopplevelse

Yoalin som er en forkortelse for Youth alpine interrail, oppstod etter at noen kom på en vill idé: Hva hvis vi gir unge mennesker den økonomiske friheten til å reise rundt på en bærekraftig måte og oppleve nærnaturen? De som stilte seg dette spørsmålet er CIPRA  – the International Comission for the Protection of the Alps. CIPRA Youth Council er en pådriver for prosjektet som blir finansiert av, ideelt sett alle Alpekonvensjonens medlemsland, men per i år av Sveits, Østerrike og Slovenia.

Siden 2018 har 625 unge mennesker blitt utvalgt blant tre ganger så mange søkere. På avslutningsarrangement i Bern ble det tydelig for meg hvilken innvirkning en slik mulighet har for unge folk. Vi utvekslet erfaringer og drodlet på ideer for framtiden med fokus på bærekraftig turisme, lokal mat og bevaring av natur. Spørsmålet vi stilte oss var «Hvordan få flere til å reise med tog?» Jeg tror svaret ligger i å gi unge mennesker den praktiske erfaringen som prosjektet Yoalin tilbyr. Da vi økonomisk sett hadde lite å tape, var det enkelt å gå med på testen: hvordan kombinere kollektivtransport med naturopplevelser? Begge deler forutsetter en sportslig innstilling.

Å leve i et samfunn som håndterer klimakrisen betyr ikke å slutte å reise

Øyunn S. Kåset
Student og medlem av MDG og Grüne Jugend

«Sydenferie» bli mindre attraktivt

Selvfølgelig spiller pris en stor rolle når unge, ofte studenter, skal bestemme seg for feriedestinasjon. Men når flyreiser i framtiden blir dyrere, vil også «Sydenferie» bli mindre attraktivt. Å leve i et samfunn som håndterer klimakrisen betyr ikke å slutte å reise, men at hovedtransportmiddelet er tog og reisemålet i nærområdet. Som Vestlending (bergenser) har jeg vokst opp langt unna de andre nordiske landene Finland, Sverige og Danmark. Den destinasjonen som burde vært helt naturlig, falt i hvertfall ikke inn å reise til i min vennekrets.

Utveksling av erfaringer betyr for Yoalin-prosjektet at man deler tips om hvor/hvordan man kan spise, sove og reise billig på tur. Et tiltak for å overnatte billig var vår egen gjesteliste med oversikt over hvem som bor hvor og kontaktinfo. Prosjektet Discover EU gir 18-åringer mulighet til å vinne en interrail-billett, i tillegg til et ungdomskort med rabatter på alt fra turistattraksjoner og mat. Blant deltakerne i startåret 2018 svarte rundt 70% av deltakerne at de ikke hadde hatt råd til reisen uten EU. I EUs budsjett for 2023 er 33 millioner Euro satt av til prosjektet som er et ledd i å nå målet om 55% utslippskutt innen 2030. Nordisk råd sine ambisjoner er å bli verdens mest bærekraftige og integrerte region innen 2030. Da trengs flere tiltak som Discover EU og Yoalin. Hva venter vi på?


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00