Politisk frokost med Takvam og Ruud: Ferske funn fra velgerundersøkelse

Det var stort oppmøte på Arendalsukas fineste og varmeste dag, da Altinget inviterte til Politisk frokost med Magnus Takvam og Solveig Ruud med gjester. Martin Stubban fra Opinion presenterte ferske funn fra en ny velgerundersøkelse, og tre representanter fra regjeringspartiene diskuterte valg og habilitet.

Ingrid Skovdahl

ARENDAL: Det var solskinn og god stemning da Altinget inviterte til politisk frokost under Arendalsuka.

– I dag inviterer vi til høydepunktet for vår del: Politisk frokost med Magnus Takvam og Solveig Ruud, to av norsk politikks virkelige ringrever, som har analysert det meste og husker de fleste partiprogrammene fra de siste 40 årene omtrent, åpnet Altingets sjefredaktør Veslemøy Østrem, mens publikum humret.

– Jeg vet at noen politikere synes det er skummelt når Solveig Ruud ringer, for hun husker som regel mer enn dem om hva som har blitt sagt og lovet.

Fersk meningsmåling

Den politiske frokosten ble innledet med fremleggelsen av en fersk velgerundersøkelse, gjennomført av Opinion.

– Høyre flyr høyt og gjør det bra på målingene. Men spørsmålet er om det vil holde hele veien inn, sa rådgiver i Opinion, Martin Stubban.

Ifølge partibarometeret for første uke i august, sammenlignet med tallene fra juni, er det bare Høyre, SV, KrF og MDG som får økt oppslutning:

  • Høyre går opp med 0,3 prosentpoeng, til 29,3 prosent
  • SV går opp med 2,5 prosentpoeng, til 9,1 prosent
  • MDG går opp med 0,6 prosentpoeng, til 6,8 prosent
  • KrF går opp med 1,8 prosentpoeng, til 4,8 prosent
  • Øvrige partier mister oppslutning i forskjellig grad:
  • Arbeiderpartiet går ned med 1,3 prosentpoeng, til 17,9 prosent
  • Senterpartiet går ned 0,5 prosentpoeng, til 7,5 prosent
  • Fremskrittspartiet går ned 0,3 prosentpoeng, til 9,0 prosent
  • Rødt går ned 2 prosentpoeng, til 5,0 prosent
  • Venstre går ned med 0,9 prosentpoeng, til 3,1 prosent

Siden målingen kun baserer seg på første uke i august, er endringene ikke statistisk signifikante.

Ifølge Stubban er det særlig interessant at MDG på denne målingen ser ut til å få økt oppslutning, med tanke på at de siden stortingsvalget 2021 har slitt med å holde på velgerne.

– De kan fort bli en joker i mange av storbyene, sa Stubban. 

Les også

Flere Sp-velgere setter seg på gjerdet

Opinion-rådgiveren presenterte også tall som viser utviklingen i antall gjerdesittere fra mai til første uke i august 2023, sammenlignet med valget i 2019. I denne undersøkelsen utmerket Senterpartiet seg med aller flest gjerdesittere:

I mai hadde 28,1 prosent av Sp-velgerne fra 2019 satt seg på gjerdet. I første uke av august har tallet økt til hele 32,6 prosent.

For Ap-velgerne har utviklingen gått fra 25,6 prosent i mai, til 27,4 prosent første uke i august.

– Når tallene beveger seg opp mot 30 prosent, er andelen høy, sa Stubban.

Han fortalte at en del av årsaken til økningen av antallet gjerdesittere delvis kan forklares mot bakgrunn av en turbulent sommer, der flere statsråder har måttet forlate sine poster.

Tallene kan sammenlignes med utviklingen for Høyre, der antallet gjerdesittere har sunket. I mai hadde 11 prosent av 2019-velgerne til partiet satt seg på gjerdet. I juni hadde tallet sunket til 9,0 prosent, og i første uke av august landet på en lett økning opp til 9,3 prosent.

Takvam: – «Vanlig» partipolitisk krangel midt oppi en dramatisk situasjon

Meningsmålingen ble etterfulgt av en panelsamtale med Altingets politiske kommentatorer, Magnus Takvam og Solveig Ruud.

Hvor annerledes er egentlig denne valgkampen, sammenlignet med tidligere valgkamper? 

Denne valgkampen er helt annerledes – selv om det paradoksalt nok blir ganske «vanlig» norsk partipolitisk krangel midt oppi en så dramatisk situasjon.

Magnus Takvam

– Konteksten rundt både den norske og andre valgkamper er dramatisk endret. Det som har skjedd i Ukraina, og det store geopolitiske dramaet som utspiller seg, gjør at denne valgkampen er helt annerledes – selv om det paradoksalt nok blir ganske «vanlig» norsk partipolitisk krangel midt oppi en så dramatisk situasjon, mente Magnus Takvam. 

Det andre store dramaet gjelder ifølge Takvam hva som vil skje med det store styringspartiet Arbeiderpartiet.

– Hvor skal dette ende? Vil Høyres styrke holde helt frem til valget, og vil Arbeiderpartiet klare å komme opp til et mer anstendig resultat enn de har ligger an til?

Les også

Ruud: – Kanskje har norske politikere aldri vært skikkeligere enn nå

Etter en turbulent sommer der den ene politiske skandalen har avløst den andre, er tilliten til politikere og myndigheter et tungt spørsmål som det er vanskelig å gå rundt.

– Mye glemmes fort, og det er en fordel for mange. Men nå har det vært mange saker der politikere har forlatt politikken i vanry, sa Solveig Ruud. 

Vi har kanskje aldri hatt mer skikkelige politikere enn nå.

Solveig Ruud

Hun hadde i anledning samtalen sammenstilt en liste over hvor mange som har forlatt sin post i vanry, med start fra Trond Giskes (Ap) avgang i 2018:

  • 3 nestledere
  • 2 partiledere
  • 6 statsråder
  • 1 stortingspresident
  • 1 førstekandidat for Oslo FrP

– Det er ikke noe rart at det fester seg et inntrykk av at politikere ikke er til å stole på, sa Ruud, men understreket samtidig at norske politikere kanskje aldri har vært mer skikkelige enn nå.

– Da Magnus Takvam og jeg begynte i politikken, var det ingen som skrev om Metoo-saker. Jeg skal ikke fortelle hva jeg visste om, men noe kommer fram i bøker 20 år etterpå. Habilitetsreglene var helt annerledes, og jeg har observert folk som har vært fulle i Stortingssalen – men jeg har ikke skrevet om det, fortalte Ruud.

– Nå skrives det om slikt, og derfor har vi kanskje aldri hatt mer skikkelige politikere enn nå, slo hun fast. 

Svardal Bøe (H): – Forskjell mellom å drite seg ut og å være en drittsekk

Samtalen mellom Takvam og Ruud ble etterfulgt av en politisk debatt mellom Kjersti Stenseng, partisekretær i Ap, Gro-Anita Mykjåland, stortingsrepresentant fra Sp og Erlend Svardal Bøe, stortingsrepresentant for Høyre.

Hvordan er forholdet mellom partiene, hvordan er stemningen når partiene nå for alvor går inn i valgkampen – og kan vi egentlig stole på norske politikere?

– Jeg vil svare ja på det, svarte Kjersti Stenseng raskt, men tilføyet:

– Jeg er også den første til å si at sakene som har rammet regjeringen denne sommeren, bidrar til å svekke tilliten til politikere. Samtidig tror jeg det er riktig at det aldri har vært så mye åpenhet og transparens som det er nå. Den minste ting blir avdekket, fortsatte hun. 

Jeg er også den første til å si at sakene som har rammet regjeringen denne sommeren, bidrar til å svekke tilliten til politikere.

Kjersti Stenseng
Partisekretær (Ap)

Erlend Svardal Bøe innrømmet på sin side at han følte sterkt ubehag da pendlerboligsakene begynte å rulle, og han fikk spørsmål om hvorvidt han eide en pendlerbolig.

– Første gangen jeg skammet meg litt over å sitte på Stortinget, var da hele saken om pendlerboligene kom. Da var det ikke så hyggelig å være stortingspolitiker. Det er ingen tvil om at vi er nødt til å forvalte tilliten med stor omsorg, sa Svardal Bøe.

– Det er en viktig faktor for demokratiet vårt. Men jeg mener også at det må være rom for at også politikere gjør feil innimellom. Det er forskjell mellom å drite seg ut og å være en drittsekk, som jeg pleier å si, sa Svardal Bøe. 

Det er forskjell mellom å drite seg ut og å være en drittsekk.

Erlend Svardal Bøe
Stortingsrepresentant (H)

Gro-Anita Mykjåland, som har lang fartstid som ordfører i Iveland, fortalte på sin side om hvordan habilitet er noe hun har vært nødt til å være ekstra observant på i sitt virke som lokalpolitiker.

– Som ordfører har du jo alles øyne på deg hele tiden. Dette med habilitet sitter fremme i pannebrasken, spesielt når du kommer fra en liten kommune, sa Mykjåland.

– Man blir litt skyggeredd, og livredd for å trå feil. Men jeg mener at Stortinget som institusjon også har skjerpet og bedret seg, og tydeligere klargjort hva som er regelverket.

– Dette er nok med på å forbedre oss. Og så må vi prøve å huske på de menneskene som blir rammet, midt oppi dette, mente hun. 

Vi må prøve å huske på de menneskene som blir rammet.

Gro-Anita Mykjåland
Stortingsrepresentant (Sp)

Les også

Omtalte personer

Magnus Takvam

Politisk kommentator, Altinget.no
Norsk Journalisthøyskole (1983)

Solveig Ruud

Journalist, Altinget

Kjersti Stenseng

Partisekretær (Ap)
Cand.mag statsvitenskap (Universitetet i Oslo 1997)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00