Pristaket på gass dominerer i EU-debatten – steile fronter før tirsdagens krisemøte

Mandag kveld møttes Jonas Gahr Støre, Ursula von der Leyen og Emmanuel Macron til arbeidsmiddag i Paris. På menyen sto pristak på gass, en floke som EUs energiministre skal forsøke å løse tirsdag. 

Det er en hektisk uke i EU, og tirsdag skal EUs energiministre forsøke å komme til enighet om et mulig pristak på gass. Mandag kveld ble statsminister Jonas Gahr Støre invitert til Élysée-palasset til arbeidsmiddag med Ursula von der Leyen og Emmanuel Macron. 
Det er en hektisk uke i EU, og tirsdag skal EUs energiministre forsøke å komme til enighet om et mulig pristak på gass. Mandag kveld ble statsminister Jonas Gahr Støre invitert til Élysée-palasset til arbeidsmiddag med Ursula von der Leyen og Emmanuel Macron.  Foto: Michel Euler/AP Photo/NTB
Jacob Hederos Veslemøy Hedvig Østrem

Forrige ukes sammenstøt mellom EUs energiministre er blitt beskrevet som en kamp mellom to mindretall som går i blokade på hver sin banehalvdel. Kan helgens forsøk på kompromiss ha myknet opp posisjonene?

Mandag ettermiddag fløy statsminister Jonas Gahr Støre til Paris etter å ha åpnet Follobanen her hjemme – kontrastene kunne ikke vært større. I det herskapelige Élysée-palasset i hovedstaden var det tid for en «arbeidsmiddag» med EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og Frankrikes president Emmanuel Macron.

Til forrett ble det servert en solid porsjon forventninger om at Norges posisjon rundt et pristak på gass kunne bidra til å skape fremdrift i EUs gass- og energikrise. 

Møtet mandag kveld har et krevende bakteppe: 

Tirsdag møtes EUs energiministre og deres forhandlingsteam for å fortsette jakten på en løsning som kan stagge prisveksten på energi i hele EU. 

– Det var en veldig hyggelig arbeidsmiddag der vi diskuterte situasjonen i Ukraina og energisituasjonen i Europa, uttaler Støre via sms til Altinget etter møtet.

– Vi gjorde det klart at høye og variable energipriser i Europa ikke er i Norges interesse, og vi vil være en bidragsyter som en stabil og pålitelig gassleverandør, sier statsministeren. 

Ursula von der Leyen har gjort det klart at hun håper på en enighet om et gasspristak i løpet av de kommende dagene.

Til det sier Støre mandag kveld at han kan forstå EU-landenes forsøk på å samordne kjøp av gass og få mer langsiktige avtaler.