Regjeringen åpner for havbunnsmineraler, tross kraftige advarsler: – Hva er alternativet?

Regjeringen åpner for mineralvirksomhet på havbunnen, tross en rekke advarsler fra faglig hold. – Vi trenger mer mineraler, og vi trenger å bli mer fristilt fra Russland og Kina, sier olje- og energiminister Terje Aasland. 

– Vi vet at alle mineraler har diskusjoner i seg og er omstridte, enten det er på hav eller på land. Norge har mye og god kompetanse om forvaltning av våre havområder, og vi ønsker å være en bidragsyter til det grønne skiftet, sier olje- og energiminister Terje Aasland.
– Vi vet at alle mineraler har diskusjoner i seg og er omstridte, enten det er på hav eller på land. Norge har mye og god kompetanse om forvaltning av våre havområder, og vi ønsker å være en bidragsyter til det grønne skiftet, sier olje- og energiminister Terje Aasland.Foto: Terje Pedersen / NTB
Ingrid Skovdahl

Tross kraftige advarsler fra Miljødirektoratet og en samlet miljøbevegelse, vil regjeringen likevel åpne for gruvedrift på havbunnen. De la fram en stortingsmelding om dette i statsråd tirsdag.

– Dette vekker naturligvis en del reaksjoner, men hva er alternativet? Vi får ingen svar hvis vi ikke får en videre prosess, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) til Altinget.

Det var i oktober i fjor regjeringen åpnet for høringsinnspill til en konsekvensutredning for mineralvirksomhet på norsk kontinentalsokkel.

Altinget logoEU/EØS
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om EU/EØS samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00