Regjeringen strammer inn for russiske fiskefartøy – Høyre presser på videre

Nå forventer Høyre, som opprinnelig støttet unntaket for russiske fiskefartøy i Norge, at regjeringen fortløpende vurderer å stenge havner helt for fartøyene.

Regjeringen og justsiminister Emilie Mehl (Sp) strammer inn regelverket for russiske fiskefartøy i Norge.
Regjeringen og justsiminister Emilie Mehl (Sp) strammer inn regelverket for russiske fiskefartøy i Norge.Foto: Geir Olsen / NTB
Frode Andresen

Fredag opplyser regjeringen i en pressemelding at de har besluttet å stramme inn regelverket for russiske fiskefartøy ytterligere, og at endringene trer i kraft så raskt som mulig.

Dette innebærer at det innføres begrensninger for hvor lenge russiske fiskefartøy får ligge til kai i Tromsø, Båtsfjord og Kirkenes, som er de eneste havnene i Norge som fortsatt er åpne for disse fartøyene.

I tillegg har regjeringen besluttet at kontrollaktiviteten fra politiet skal forsterkes i de tre havnene.

Det opplyses at politiet skal legge særlig vekt på økt tilstedeværelse i Båtsfjord, og at Tolletaten skal samarbeide og dele informasjon tettere med politiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Dette skjer etter at Høyre i ukevis har presset regjeringen om temaet. Overfor Altinget har Høyre luftet sin usikkerhet knyttet til hvorvidt kontrollen av russiske fiskefartøy har vært god nok i de aktuelle havnene.

Jeg forventer at regjeringen løpende gjør vurderinger av ytterligere tiltak, som å stenge havner helt for russiske fiskefartøy.

Ine Eriksen Søreide
Stortingsrepresentant for Høyre

Ber regjeringen vurdere å stenge havnene

Leder for Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine Eriksen Søreide (H), uttaler til Altinget at dette er en helt nødvendig innstramming, som skulle ha kommet tidligere.

– Jeg forventer at regjeringen løpende gjør vurderinger av ytterligere tiltak, som å stenge havner helt for russiske fiskefartøy.

Etter at Russland iverksatte sin fullskala invasjon av Ukraina, innførte EU et havneforbud for russiske fiskefartøy. Norge slutter seg som regel til alle EUs sanksjoner, men valgte i dette tilfellet å gi russiske fiskefartøy et unntak for havneforbudet.

Senere ble unntaket strammet inn, slik at de aktuelle fartøyene kunne legge til havn i Tromsø, Båtsfjord og Kirkenes. Denne innstrammingen fikk også støtte fra Høyre, men nå forventer de altså at regjeringen fortløpende vurderer å stenge havnene helt.

– Helt siden regjeringen innførte det særnorske unntaket fra havneforbudet, har Høyre stilt krav om at det må føres reell og faktisk kontroll med alle fartøyene, men vi er ikke trygge på kontrollen som føres, uttaler Søreide og fortsetter:

– Regjeringen har heller ikke gitt tilfredsstillende svar på gjentatte spørsmål fra Høyre om dette.

Stortingsrepresentant Ine Eriksen Søreide (H).
Stortingsrepresentant Ine Eriksen Søreide (H). Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Kontrollaktiviteten er høy

Søreide legger til:

– Fartøyene kan brukes til spionasje, etterretning og sabotasje, blant annet av kritisk norsk infrastruktur, og det er ikke en akseptabel risiko. Det er også risiko for at de brukes til å omgå sanksjonene mot Russland.

I pressemeldingen uttaler justis- og beredskapsminister Emilie Mehl (Sp) at kontrollaktiviteten er høy.

– Vi har stengt alle havner for russiske fartøy, med unntak av tre havner som er delvis åpne for russiske fiskefartøy. Kontrollaktiviteten er allerede høy, men politi og toll forsterker nå sin kontroll, og vi stiller strengere krav til russiske fiskefartøy ved opphold i havn, uttaler Mehl.

Les også

Omtalte personer

Emilie Enger Mehl

Justis- og beredskapsminister (Sp), stortingsrepresentant
master, rettsvitenskap (Universitetet i Oslo, 2017)

Ine Eriksen Søreide

Stortingsrepresentant Oslo (H), leder, Utenriks- og forsvarskomiteen
Cand.jur., Universitetet i Tromsø, 2007)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørChristoph NørgaardStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024