Rødt vil hindre at inkassobyråer krever inn ubetalte helsegebyrer

Ingen skal få økonomiske vansker på grunn av gebyrer og inkassokrav fra sykehusene, mener Rødt. Nå har partiet fremmet forslag om at sykehusene ikke skal kunne benytte eksterne inkassobyråer for å kreve inn forfalte pengekrav.

Rødts helsepolitiske talsperson, Seher Aydar, har vært med på å fremme et representantforslag om håndtering av ikke møtt-gebyrer for pasienter som ikke møter til time på sykehuset.
Rødts helsepolitiske talsperson, Seher Aydar, har vært med på å fremme et representantforslag om håndtering av ikke møtt-gebyrer for pasienter som ikke møter til time på sykehuset.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Silje Sjursen Skiphamn

– Vi vil sette en stopper for at helseforetakenes betalingskrav og inkassobyråer skal gjøre livssituasjonen umulig for mennesker med betalingsvansker, og kanskje forsterke psykiske lidelser, sier Seher Aydar.

Hun er helsepolitisk talsperson i Rødt, og har sammen med Mimir Kristjánsson og Marie Sneve Martinussen nettopp fremmet et representantforslag om de såkalte ikke møtt-gebyrene. Dette er gebyrer man må betale hvis man ikke møter til den oppsatte timen på sykehuset.

For somatiske pasienter er gebyret nå på 1125 kroner, men det øker til 1500 kroner fra nyttår. For pasienter innen rus og psykiatri, utgjør gebyret egenandelen, som nå er på 375 kroner. Dette gebyret skal ikke øke fra nyttår.

Altinget logoHelse
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om helse samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her
0:000:00