Rogaland fylkeskommune vant prisen for årets lokale klimatiltak

Verdens første utslippsfrie hurtigferje sikret Rogaland fylkeskommune seieren i kåringen av årets lokale klimatiltak under Zerokonferansen.

Rogaland fylkeskommune vant prisen for årets lokale klimatiltak. Fylkesordfører i Rogaland Marianne Chesak tok imot prisen på vegne av fylket.
Rogaland fylkeskommune vant prisen for årets lokale klimatiltak. Fylkesordfører i Rogaland Marianne Chesak tok imot prisen på vegne av fylket. Foto: Kevin Dahlman/ZERO
Elisabeth Bergskaug

Prisen for årets lokale klimatiltak 2022 ble delt ut på Zerokonferansen i Oslo torsdag, av Zero-leder Sigrun Aasland, styreleder i KS Gunn Marti Helgesen og administrerende direktør i Kommunalbanken Jannicke Trumpy Granquist.

Rogaland kommune vant for å ha satt i drift verdens første helelektriske og utslippsfrie hurtigferje, som bærer navnet Medstraum. Båten er i drift mellom Stavanger og nærområdene i Rogaland.

– Dette er rett og slett en verdensnyhet. Prosjektet er viktig for teknologiutvikling, utslippskutt og har stor overføringsverdi. Samtidig er dette et førsteklasses eksempel på hva som kan oppnås når kommunesektor, statlige, private aktører og teknologiutviklere går sammen om å oppnå felles mål, begrunnet Trumpy Granquist fra scenen da prisen ble delt ut.

Årets lokale klimatiltak er en klimakonkurranse for kommunesektoren i regi av KS, KBN Kommunalbanken og Miljøstiftelsen ZERO.

De vil skape oppmerksomhet om smarte klimaløsninger i kommuner og fylkeskommuner, gjennom å vise fram prosjekter som kan begeistre og inspirere.

Andreplassen i konkurransen gikk til Tønsberg og Drammen kommune for deres arbeid med å lage klimakart over økosystemer i kommunene.

– Drammen og Tønsberg har utmerket seg på et tiltaksområde som nå blir viktigere og viktigere. Ved å lage et «klimakart» over egne arealressurser har de fått på plass et helt nytt verktøy for kommunal arealplanlegging, sier styreleder Gunn Marit Helgesen i KS.

Tredjeplassen i konkurransen gikk til Indre Østfold kommune, for sitt for sitt prosjekt for hundre prosent gjenbruk av elektronisk utstyr.

Oslo og Bodø var også nominert. Oslo var nominert for å stille standard klima- og miljøkrav for kommunens vare- og tjenesteanskaffalser. Bodø var nominert for land- og ladestrømsanlegg i Bodø havn.

Konkurransen ble i år arrangert for 12. gang.


    E-post Politikk har aldri vært viktigere

    Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon