Sanna Marin: – Europa trenger et sterkt Tyskland

Finlands tidligere statsminister, som ledet Finland inn i Nato i fjor, oppfordrer sine europeiske naboer til å ta trusselen fra Russland mer alvorlig. Spesielt Tyskland bør investere tungt i sitt forsvar for hele Europas sikkerhets skyld, mener hun.

Finlands tidligere statsminister Sanna Marin jobber nå som strategisk rådgiver ved Tony Blair Institute for Global Change. Hun mener alle de europeiske landene bør våkne opp og innse at den europeiske beredskapen må styrkes.
Finlands tidligere statsminister Sanna Marin jobber nå som strategisk rådgiver ved Tony Blair Institute for Global Change. Hun mener alle de europeiske landene bør våkne opp og innse at den europeiske beredskapen må styrkes.Foto: Markku Ulander/Lehtikuva via AP

I ett år har Sanna Marin kunnet kalle seg «tidligere statsleder».

Den sosialdemokratiske finnen, som i en alder av 34 år ble Finlands yngste statsminister noensinne, er nå 38 år gammel og strategisk rådgiver ved Tony Blair Institute for Global Change, etter at hun i april i fjor trakk seg fra politikken som følge av et valgnederlag.

– Nå er jeg fri og kan si akkurat hva jeg vil. Det er fint, sa hun fra scenen i Skuespillhuset i København, der det danske demokratitoppmøtet Copenhagen Democracy Summit fant sted i forrige uke. 

Uten den krigen ville ikke Finland ha tatt den avgjørelsen på det tidspunktet vi gjorde det.

Sanna Marin
Strategisk rådgiver, Tony Blair Institute for Global Change

Toppmøtet er en årlig konferanse som Danmarks tidligere statsminister og Nato-sjef Anders Fogh Rasmussen har tatt initiativ til, med det uttalte formål å samle nåværende og tidligere globale ledere rundt én felles sak: forsvaret av verdens demokratier.

Sanna Marin har bidratt til denne kampen ved å jobbe tett med president Sauli Niinistö for å bane vei for Finlands inntreden i Nato, noe som de kom i mål med 4. april i fjor, nesten samtidig med hennes egen politiske exit. Medlemskapet er som et slags monument over hennes regjeringstids største utenrikspolitiske prestasjon. 

AGGRESSIV NABO: Sanna Marin forteller til Mandag Morgen at den russiske angrepskrigen var en direkte årsak til at Finland plutselig snudde i Nato-spørsmålet og ønsket å melde seg inn. I løpet av de siste 700 årene har Finland opplevd et dusin kriger med Russland. Man vet hvor aggressiv naboen i øst er.
AGGRESSIV NABO: Sanna Marin forteller til Mandag Morgen at den russiske angrepskrigen var en direkte årsak til at Finland plutselig snudde i Nato-spørsmålet og ønsket å melde seg inn. I løpet av de siste 700 årene har Finland opplevd et dusin kriger med Russland. Man vet hvor aggressiv naboen i øst er. Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP

– Som kvinne tror jeg ikke vi er så opptatt av å komme inn i historiebøkene. Det må noen andre ta stilling til. Men jeg er glad for at vi tok den beslutningen. Det var den rette, sier Sanna Marin.

– Vi ble medlem av Nato på grunn av Russland. Fordi Russland angrep Ukraina. Uten den krigen ville ikke Finland ha tatt den avgjørelsen på det tidspunktet vi gjorde det. Det er en direkte konsekvens av Russlands voldelige angrep, sier hun.

– Nå må vi sørge for at alle Nato-land er bedre forberedt. 

Les også

Finland har vært våken lenge

Det er kanskje der det halter litt.

For selv om Europas ledere brått våknet til de geopolitiske realitetene 24. februar 2022, da Russland invaderte Ukraina, oppfattes trusselen fra Russland fortsatt svært ulikt på tvers av landene i Europa.

– Selvfølgelig kan ulike land ha ulike forsvarsmodeller. Men i Finland er det en god grunn til at vi fortsatt har verneplikt. Og den grunnen er den 1.300 kilometer lange grensen mot Russland, sier Sanna Marin. 

Jeg tror hele Europa bør våkne opp. Fordi vi fortsatt har en aggressiv nabo.

Sanna Marin
Strategisk rådgiver, Tony Blair Institute for Global Change

– Vi har hatt våre problemer med Russland før. Vi har hatt et dusin kriger med Russland de siste 700 årene. Så vi vet hvor aggressiv naboen vår er. Derfor har Finland alltid vært et land som har investert veldig tungt i sitt eget forsvar.

Hun fremhevet Finlands massive investeringer i nye jagerfly og en ny marine, og i fornyelsen av landets militære styrker.

– Det er veldig viktig for det finske folket å ha et sterkt forsvar. Men jeg tror hele Europa bør våkne opp. Fordi vi fortsatt har en aggressiv nabo. Selv om man i land langt fra grensen til Russland kanskje ikke føler den samme frykten som i landene som ligger nær grensen.

– Men Russland er fortsatt Europas nabo, og derfor trenger vi et veldig sterkt militært forsvar, slik at vi kan unngå krig, sier Sanna Marin. 

VIKTIG SAMARBEID: Finlands tidligere president Sauli Niinistö og tidligere statsminister Sanna Marin samarbeidet tett for å få gjennom den finske Nato-søknaden.
VIKTIG SAMARBEID: Finlands tidligere president Sauli Niinistö og tidligere statsminister Sanna Marin samarbeidet tett for å få gjennom den finske Nato-søknaden. Foto: Markku Ulander/Lehtikuva via AP

Tyskland må bli sterkt igjen

En gjennomgående syndebukk blant flere av talerne på demokratitoppmøtet i København, er Tysklands forbundskansler Olaf Scholz, som har fått kritikk for ikke å ville levere Taurus-missiler til Ukraina. Anders Fogh Rasmussen har sagt til Berlingske at hans nøling er «et forferdelig eksempel på svakt lederskap» og «mangel på mot». 

Sanna Marin er litt mer diplomatisk i sin kritikk av tyskerne.

– Jeg tror Tyskland spiller en viktig rolle i Europas forsvar. Det er en svært vanskelig periode for Tyskland akkurat nå på grunn av landets historiske ballast. Så det er forståelig at Tyskland har hatt visse retningslinjer for begrensning av bruken av deres forsvar. Det er veldig forståelig i et historisk perspektiv, sier hun. 

Vi må få orden på vår egen bakgård.

Sanna Marin
Strategisk rådgiver, Tony Blair Institute for Global Change

– Men vi trenger et sterkt Tyskland i Europa. Fordi Tyskland er det største landet i Europa og i EU. Og jeg vil sende mine sterkeste oppfordringer til det tyske folket om please å investere i mer forsvar, please investere i å gjøre Europa sikrere.

Oppfordringer til Tyskland om å vise mer europeisk lederskap er ikke noe nytt. Tilbake i 2011 uttalte Polens utenriksminister, Radoslaw Sikorski, at han «fryktet tysk makt mindre enn tysk passivitet». Sikorski, som nå er tilbake på posten som utenriksminister, kalte den gangen Tyskland for «en uunnværlig nasjon» for Europas sikkerhet.

Sanna Marin understreker at ansvaret ikke bare er Tysklands.

– Vi har alle i Europa – Finland, Tyskland, Frankrike, Danmark og alle andre – et ansvar for virkelig å sørge for at vi har de riktige militære styrkene, slik at vi ikke er avhengige av amerikansk hjelp. Vi må få orden på vår egen bakgård. 

Les også

---

Denne saken ble først publisert i tenketanken Mandag Morgen. Den er oversatt og tilrettelagt av Ingrid Skovdahl.

Omtalte personer

Sanna Marin

Strategisk rådgiver, Tony Blair Institute for Global Change
Tampere University (2012), Tampere University (2017)

Olaf Scholz

Tysklands forbundskansler (Sozialdemokratische Partei Deutschlands)
Universität Hamburg

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00