Sindre Finnes har løyet til Erna Solberg om tusenvis av aksjehandler

Ektemannen til Erna Solberg har gjort millionhandler på aksjemarkedet som han bevisst skal ha skjult for henne og offentligheten, mens hun var statsminister. – Det innebærer at jeg har vært inhabil, sier Erna Solberg.

Erna Solberg på pressekonferansen fredag.
Erna Solberg på pressekonferansen fredag.Foto: Heiko Junge / NTB
Hans Andreas Starheim

Denne saken ble publisert 15. september 2023.

Fredag formiddag offentliggjorde Erna Solberg en liste med 3643 aksjehandler som Sindre Finnes har gjort i perioden 2013 til 2021, samtidig som Solberg har statsminister. Finnes skal ha tjent 1,8 millioner kroner på disse handlene.

– Sindre har handlet langt mer enn han underveis har fortalt både meg og SMK. Det er alvorlig, fordi det innebærer at jeg har vært inhabil i enkelte saker som jeg har behandlet da jeg var statsminister, sa Solberg på en pressekonferanse i forbindelse med denne saken.

Alvorlig tillitsbrudd

Ifølge Solberg skal hun ha bedt ektemannen om å lage en oversikt over alle sine aksjehandler i statsministerperioden fredag forrige uke, etter et oppslag i E24 om en rekke konkrete handler de siste månedene av hennes regjeringstid.

Solberg sier at dette oppslaget ga henne en dårlig følelse, men at hun ikke hadde noen kjennskap til de omfattende aksjehandlene før onsdag denne uken.

– Sindre har ikke vært ærlig med meg, verken da jeg var statsminister eller da jeg han konfronterte han med dette etter at dere begynte å stille spørsmål, sa hun på pressekonferansen.

Finnes skal bevisst ha sørget for å sitte igjen omtrent den samme portefølje ved slutten av hvert år når aksjonærregisteret oppdateres, for å skjule omfanget av handelen for både Solberg og omverdenen.

Solberg opplyser at da hun tiltrådte som statsminister ble det gjennomført et møte mellom Finnes og SMK, hvor det ble lagt til grunn at all kortsiktig aksjehandel skulle opphøre, og Finnes informerte om hvilke aksjer han ville beholde.

– Det er nå klart at han likevel har drevet omfattende kortsiktig aksjehandel, og det har han gjort til tross for at han visste at han ikke skulle gjøre det, og han visste hvorfor han ikke skulle gjøre det, sier Solberg.

– Dette er et alvorlig tillitsbrudd.

Erna Solberg og Sindre Finnes avla stemme sammen på mandag. På dette tidspunktet skal Solberg ikke har vært kjent med de omfattende aksjehandlene til ektemannen.
Erna Solberg og Sindre Finnes avla stemme sammen på mandag. På dette tidspunktet skal Solberg ikke har vært kjent med de omfattende aksjehandlene til ektemannen. Foto:

Inhabil i mange saker

Solberg sier selv at dette innebærer at hun har vært inhabil i enkelte saker hun jeg har behandlet da hun var statsminister. Hun understreker at hun selv har meldt seg inhabil en rekke saker da du han var statsminister, men at hun aldri har gjort det som følge av Sindre Finnes´ aksjehandler.

– Jeg har trodd at både jeg og SMK visste nok om hvor han hadde aksjer til å kunne vurdere min habilitet, eller å be om ytterligere informasjon dersom det skulle være nødvendig for habiliteten, sier Solberg.

Hun sier at hun på grunn av omfanget av saker som har blitt behandlet i hennes regjeringstid, og omfanget av aksjehandlene, ikke har hatt mulighet til å ettergå alle saker hvor hun kan ha vært inhabil. Samtidig sier Solberg at det ikke er grunn til å tro at noen av regjeringens vedtak vil være ugyldige som følge av dette, fordi hun har vært ukjent med aksjehandelen. Som følge av dette kommer hun ikke til å gå gjennom alle vedtakene på nytt.

Kan ikke utelukke tilgang til innsideinformasjon

– I regjeringen behandler vi mange saker som er underlagt regler for hva man kan si til andre. Sånn informasjon behandler vi med det ytterste alvor. Jeg er helt sikker på at Sindre aldri har fått innsideinformasjon av meg, hevder Erna Solberg.

Hun kan imidlertid ikke kategorisk utelukke at Finnes kan ha fanget opp noe fra overhørte møter eller dokumenter han kan ha fått tilgang til i statsministerboligen, hvor Solberg i statsministerperioden også hadde et kontor.

Sjefen for Økokrim sier til NTB at de vil vurdere om det er grunnlag for å åpne etterforskning av aksjehandlene til Erna Solbergs ektemann Sindre Finnes.

– Vi vil vurdere om det er grunnlag for å åpne etterforskning av mulige brudd på reglene i verdipapirhandelloven, sier sjef for Økokrim Pål K. Lønseth.

Likhetstrekk med saken til Anniken Huitfeldt

– Dette er en alvorlig sak, slik Erna sier. Den har flere likhetstrekk med saken til Anniken Huitfeldt, så det er naturlig at den inngår i kontroll- og konstitusjonskomiteens pågående sak, sier kontrollkomiteens leder, Peter Frølich (H) til E24.

Også ektemannen til utenriksminister Anniken Huitfeldt skal ha handlet med aksjer mens hun har vært statsråd, uten å ha opplyst om dette verken til henne eller statsministerens kontor.

Det ble allerede torsdag klart at Solberg må møte i kontrollkomiteen på Stortinget i forbindelse med høringen om inhabilitet blant regjeringsmedlemmer, hvor også Huitfeldts sak skal behandles.

 

Omtalte personer

Erna Solberg

Partileder (H), stortingsrepresentant, parlamentarisk leder Hordaland
Cand.mag. sosiologi, sammenlignende politikk, statistikk, sosialøkonomi (Universitetet i Bergen 1986)

Sindre Finnes

Fagsjef, Norsk Industri

Anniken Huitfeldt

Påtroppende ambassadør til USA
Grunnfag statsvitenskap og historie (Universitetet i Oslo 1992), grunnfag geografi (LondonSchool of Economics 1993), hovedfag historie (Universitetet i Oslo 1996)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00