Analyse av 
Magnus Takvam

Regjeringen kan endre vannkraftskatt uten å tape budsjettkroner

En presset regjering møter kritikk fra mange kanter etter skattesjokket som særlig ble pålagt vannkraftindustrien. Nå kan det gå mot en løsning, men mye av bråket kunne vært unngått med bedre politisk håndverk på forhånd, skriver Magnus Takvam. 

«Det var virkelig et skattesjokk som ble levert i landlige omgivelser. Irritasjonen over å blir dratt milelangt av gårde ut fra  hovedstaden forsvant og ble erstattet av en intens gransking av forslagene for å forsøke å forstå konsekvensene», skriver Magnus Takvam, som nå ser en løsning for hardt pressede regjeringspartier.
«Det var virkelig et skattesjokk som ble levert i landlige omgivelser. Irritasjonen over å blir dratt milelangt av gårde ut fra  hovedstaden forsvant og ble erstattet av en intens gransking av forslagene for å forsøke å forstå konsekvensene», skriver Magnus Takvam, som nå ser en løsning for hardt pressede regjeringspartier. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Magnus Takvam

Den morgenen regjeringen presenterte sin skattepakke for kraftbransjen og laksebaroner på Blaafarveverket i Modum i slutten av september, visste hverken jeg eller andre mediefolk hva det kunne dreie  seg om: En venn og kollega hadde tipset meg om at  «du ville angre» om du ikke tok turen denne morgenen, og tilbød raust å hente meg hjemme slik at vi kunne kjøre sammen.

Og det var virkelig et skattesjokk som ble levert i landlige omgivelser. Irritasjonen over å blir dratt milelangt av gårde ut fra  hovedstaden forsvant og ble erstattet av en intens gransking av forslagene for å forsøke å forstå konsekvensene.

Hovedbudskapet som ble formidlet var at dette dreide seg om en gigantisk omfordeling til vanlige folk – fra de aktørene som har hatt superinntekter på ekstreme energipriser og salg av norsk laks.