Småbedriftsorganisasjon om sykelønn: – At Venstre tør å ta debatten går rett inn i hjertene i småbedriftene

Administrerende direktør for SMB Norge Jørund Rytman applauderer forslaget i Venstres alternative statsbudsjett om å endre på sykelønnsordningen. ­– Dette er en sak som de fleste politikere ikke tør å ta tak i, så all ære til Venstre, sier han.

Administrerende direktør for SMB Norge Jørund Rytman applauderer forslaget i Venstres alternative statsbudsjett om å endre på sykelønnsordningen.
Administrerende direktør for SMB Norge Jørund Rytman applauderer forslaget i Venstres alternative statsbudsjett om å endre på sykelønnsordningen. Foto: Susanne A. Finnes / SMB Norge
Hans Andreas Starheim

I sitt alternative statsbudsjett for 2023 foreslår Venstre en ny modell for sykelønn som blant annet innebærer at sykelønnen kuttes fra 100 til 80 prosent etter et halvt års sykmelding. Samtidig endres arbeidsgivers bidrag ved at arbeidsgiver må betale 10 prosent av sykelønnen gjennom hele sykmeldingsperioden, mens perioden hvor arbeidsgiver må betale hele sykelønnskostnaden forkortes.

Se hele forslaget i faktaboksen i bunnen av saken.

SMB Norge, som er en interesseorganisasjon for små og mellomstore bedrifter med rundt 5.500 bedrifter som medlemmer, ville gjerne sett at forslaget gikk enda lenger, men applauderer Venstre for å løfte frem debatten om sykelønn.

– At Venstre tør å ta debatten, og gjøre seg upopulære i noen kretser, det går rett inn i hjertene i småbedriftene som blør kraftig når en medarbeider er borte fra jobb, sier administrerende direktør i SMB Norge Jørund Rytman.

Et touchy tema

I deres eget næringspolitiske program går SMB Norge betydelig lenger enn det Venstre nå har foreslått. Organisasjonen ønsker blant annet 80 prosent sykelønn fra første dag, i tillegg til at de ønsker å innføre en karensdag. Rytman kaller derfor forslaget fra Venstre for et steg i riktig retning.

I hver eneste valgkamp går nesten hele medie-Norge rett i strupen på de partiene som tør tenke tanken