Debatt

Sofie Marhaug (R): Eggerøre fra Ane Breivik

Stikk i strid med hva Breivik setter seg fore, så ender hun opp med både å knuse og røre sammen eggene idet et ellers interessant innlegg om energi ender opp med å rette alt skytset mot Rødt, skriver energipolitisk talsperson, Sofie Marhaug (R), i et tilsvar til Breivik.

Jeg trodde ærlig talt også at Venstre kunne styre sin begeistring for vindkraft. Det gjorde de i alle fall i valget, skriver energipolitisk talsperson for Rødt, Sofie Marhaug, i et tilsvar til Unge Venstre-lederen Ane Breivik.
Jeg trodde ærlig talt også at Venstre kunne styre sin begeistring for vindkraft. Det gjorde de i alle fall i valget, skriver energipolitisk talsperson for Rødt, Sofie Marhaug, i et tilsvar til Unge Venstre-lederen Ane Breivik.Foto: Terje Pedersen / NTB
Sofie Marhaug
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Ane Breivik har helt rett i at vi verken løser klimakrisen eller problemene med knapphet på energi ved å legge alle eggene i én kurv. Derfor er det underlig at samme Breivik, etter å ha kommet med noen kritiske merknader om kjernekraft, går til angrep på Rødts kraftplan.

Planen oppdaterte vi i forbindelse med klimaplanen vi lanserte i november 2022. Så tallene Breivik refererer til, er utdatert. Det er så sin sak. Men det som fortsatt gjelder i 2023, så vel som i 2022 og 2021, er at Rødt peker på mange bekker små, som gjør stor å.

Les også

Mens andre partier først og fremst peker på havvind – som vil være i produksjon tidligst i 2029, ifølge regjeringen selv – forsøker Rødt å være realistiske. Det som monner her og nå, er energieffektivisering og sol knyttet til eksisterende infrastruktur. Det er nok også derfor Energikommisjonen tar hardere i enn det Rødt gjør i vår kraftplan. Mens vi holder oss til NVEs anslag på 13 TWh lønnsom energieffektivisering i bygg, mener kommisjonen det er fullt mulig med 15–20 TWh innen 2030.

Videre peker Rødt på oppgradering av eksisterende vannkraftverk, bergvarme og biogass. Alt for å møte fremtidens kraftbehov med realisme, uten for store naturinngrep.

Venstre synes å snu kappen etter vinden

Alle former for kraftproduksjon kommer med ulemper for naturen. Det anerkjenner Rødt. I vår klima- og energipolitikk veier vi disse ulempene opp mot hverandre, og peker på hvordan vi kan få mer klimavennlig industri og transport innenfor naturens tålegrense. Det er derfor vi ikke vil bygge ut vindkraft. Det innebærer simpelthen for store naturinngrep, mens lokalbefolkningen sitter igjen med en slikk og ingenting.

Jeg trodde ærlig talt også at Venstre kunne styre sin begeistring for vindkraft. Det gjorde de i alle fall i valget. Partiet har nemlig store innvendinger mot vindkraft på land i valgprogrammet fra 2021. Men nå som presset øker, synes partiet å snu kappen etter vinden. Venstre er ikke svar skyldig overfor Rødt i den sammenhengen. Partiet har først og fremst et forklaringsproblem overfor velgerne.

Til sist er det verdt å minne om den elektriske elefanten i rommet: Vi er nødt til å ta noen debatter fremover om prioriteringer. La meg ta ett eksempel som kan stå for hele 3 TWh årlig: Hvorfor skal vi elektrifisere Melkøya for å forlenge og grønnvaske norsk olje og gass, heller enn å satse på mer klimavennlige næringer? Den diskusjonen tror jeg også partiet Venstre har interesse av å sette på dagsordenen.

Stikk i strid med hva Breivik setter seg fore, så ender hun opp med både å knuse og røre sammen eggene idet et ellers interessant innlegg om energi ender opp med å rette alt skytset mot Rødt.

Les også

Omtalte personer

Ane Breivik

Leder, Unge Venstre
studier i rettsvitenskap (Universitetet i Bergen)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00