Stifter Sveitsisk venneforening på Stortinget: – De har klart å tiltrekke seg våre folk

Torsdag er det stiftelsesmøte i Stortingets ferskeste vennegruppe – nemlig Sveitsisk venneforening. Mannen som har tatt initiativ til dette stiftelsesmøtet er Frp-politikeren Marius Arion Nilsen fra Agder.

Initiativtager Marius Arion Nilsen fra Frp ønsker å lære mer om Sveits og deres politikk. Derfor vil han bli leder av den nye venneforeningen på Stortinget.
Initiativtager Marius Arion Nilsen fra Frp ønsker å lære mer om Sveits og deres politikk. Derfor vil han bli leder av den nye venneforeningen på Stortinget.Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Lara Rashid

Frp-politikeren Marius Arion Nilsen fra Agder fikk ideen om å starte Sveitsisk venneforening på Stortinget da han så at Sveits klarte å tiltrekke seg mange rike nordmenn.

– Det var da jeg så at Sveits klarte å tiltrekke seg så mange av våre egne som har lyktes, at jeg ble mer nysgjerrig på landet. Jo mer jeg lærte, jo mer ønsket jeg å vite, og siden jeg sitter på Stortinget, var det en god anledning for å knytte kontakt, sier Nilsen til Altinget.

Ifølge han har responsen fra de andre politikerne vært god. 

– Folk fra nesten alle partier har sagt at de vil være med. Både opposisjonen og enkelte fra posisjonen, sier han.

Venneforeninger på Stortinget

Det finnes flere venneforeninger på Stortinget som opprettes og organiseres av de politiske miljøene. Venneforeningene er partipolitisk nøytrale, og drives av politikerne selv.

Nilsen er selv aktiv i flere av venneforeningene på Stortinget, som blant annet den engelske, polske, israelske og tyske venneforeningen.

– Aktiviteten hos foreningene varierer veldig. I den britiske venneforeningen er det mye aktivitet. Lederen Alexander Stokkebø fra Høyre og ambassaden er flinke til å arrangere og invitere, forteller han.

– Tenker du å lede den sveitsiske venneforeningen?

– Nå skal vi ha stiftelsesmøte på torsdag hvor vi skal sette ned et styre. Men jeg går selvfølgelig for å bli leder, da jeg har tatt initiativet.

Det finnes flere venneforeninger på Stortinget fra før, men aktiviteten på foreningene varierer. 
Det finnes flere venneforeninger på Stortinget fra før, men aktiviteten på foreningene varierer.  Foto: Javad Parsa / NTB

Nordby Lunde blir med

For Nilsen var en av hovedmotivasjonen for å stifte Sveitsisk venneforening på Stortinget, landets økonomi.

– Det er flere grunner til at jeg ønsker å være med. Sveits har en økonomi som blomstrer og har klart å tiltrekke seg våre folk med drivkraft, risikokapital og kompetanse. Alle land har jo lyst til å tiltrekke seg sånne folk. De skaper arbeidsplasser. Sveits har en sterk valuta, mens vår er svak. Og ikke minst er det selve tilknytningen til EU som vi har noe å lære av, sier Nilsen.

Også Høyres stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde ønsker å være med i den nye venneforeningen. Hennes innfallsvinkel for å være med er knyttet til at hun sitter i Stortingets EFTA-delegasjon og dermed følger frihandelsavtaler og EØS-avtalen fra Stortinget.

Høyres Heide Nordby Lunde ønsker også å være med i venneforeningen, men av andre årsaker enn Marius Arion Nilsen.
Høyres Heide Nordby Lunde ønsker også å være med i venneforeningen, men av andre årsaker enn Marius Arion Nilsen. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Vi møter veldig ofte delegasjoner fra Sveits, Liechtenstein og Island, så jeg har ganske mye med sveitsiske politikere å gjøre. Derfor synes jeg det er en hyggelig gest at vi har en venneforening som kan ta dem imot når de kommer til Norge, sier Lunde og legger til:

– Vi diskuterer ofte den sveitsiske modellen i Norge når vi snakker om EØS, og da kan det være fint at vi kan litt om det som faktisk skjer i Sveits. I foreningen vil vi følge utviklingen, se på deres samarbeid med EU og det politiske systemet der. Det er veldig annerledes enn vårt. Slik kan jeg delta i debatter om EØS med mer faglig tyngde, sier hun.

Mens Nilsen er positiv og nysgjerrig på Sveits sitt forhold til EU, står Lunde på den andre siden.

– Jeg er jo på motsatt side av Marius, og er skeptisk til den sveitsiske modellen. Jeg mener den er dysfunksjonell og nå forvitrer. Men jeg tror det blir en spennende dynamikk når Marius og jeg kommer med to helt forskjellige vinklinger.

Partipolitisk uavhengig, Rødt vil kuppe møtet

Nilsen understreker at det ikke er en hemmelighet at han synes skattetrykket i Norge er for høyt.

– Skattetrykket i Norge jager vekk flere av dem som har lyktes, som vi gjerne skulle beholdt i Norge framfor i land som Sveits. Det er veldig negativt. Men denne foreningen er blokkuavhengig og partipolitisk nøytral, og jeg antar de som ønsker å være med fra regjeringspartiene, har andre grunner til å bli med.

Flere representanter fra Rødt misliker initiativet, og planlegger å kuppe møtet. De oppfordrer politikerne på venstresiden til å møte opp på stiftelsesmøte for å endre formålet til venneforeningen.

– Frp har sagt at de skal starte om venneforening for å lære om hvordan de kan legge til rette for millardærer og lokke dem tilbake til Norge. Vi synes det er helt feil innfallsvinkel, og  vil heller samarbeide med de moderate kreftene i Sveits for å se hvordan de kan tette hullene som gjør dem til et skatteparadis, sier Rødts nestleder Marie Sneve Martinussen.

Nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen, ønsker også å bli leder av den nye venneforeningen på Stortinget.
Nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen, ønsker også å bli leder av den nye venneforeningen på Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB

Vil endre formålet

Rødts planer er å stille opp med en alternativ formålsparagraf. Mímir Kristjánsson har  nominert Martinussen til å lede den nye venneforeningen.

– Vi mener formålet med foreningen bør være hvordan vi kan tette skattehullene. Jeg er klar for å ta på meg byrden og jobbe for det om jeg blir valgt, sier hun til Altinget.

– Men venneforeningene på Stortinget er partipolitisk uavhengige og er ment å være et sted hvor man kan lære mer om et land. Er det ikke ukollegialt å kuppe initiativet?

– Nei, dette er en venneforening Frp har tatt initiativ til med formål om å lære hvordan vi kan legge til rette for milliardærer og hvordan vi kan lokke dem tilbake til Norge. Det er åpenbart et politisk formål. Vi ønsker ikke at Norge skal konkurrere med Sveits i å være et skatteparadis for de rikeste, svarer hun. 

Høyre-politiker Lunde er kritisk til Rødts planer og mener venneforeningen ikke handler om nordmenn som flytter til Sveits:

– De reiser til Sveits på grunn av norsk politikk. Grunnen til av vi starter denne venneforeningen, er at vi ønsker å lære mer om deres politiske system og at vi har en delegasjon på Stortinget som kan ta imot sveitsiske parlamentarikere når de er på besøk, sier hun.

I september i fjor annonserte Kjell Inge Røkke at han har flyttet til Sveits.
I september i fjor annonserte Kjell Inge Røkke at han har flyttet til Sveits. Foto: Lise Åserud / NTB

Åpen for mer folkeavstemning

Nilsen er opptatt av det politiske systemet i Sveits.

– Folkestyret i Sveits med sitt direkte demokrati er interessant. I Sveits kreves det for eksempel dobbelt flertall ved grunnlovsendringer. Tilslutning til internasjonale avtaler må ha flertall både i folket og i kantonene, og folket kan kreve folkeavstemninger når det skjer store politiske endringer, sier han.

– Ønsker du en slik løsning for Norge?

– Jeg ser at det kan gi enkelte utfordringer, men samtidig er dette en veldig inkluderende styringsform hvor befolkningen blir hørt, noe som er bra. Frp er et parti som mener det bør være flere folkeavstemninger. Så jeg synes det er interessant og absolutt noe vi kan lære av, svarer Nilsen.

Dette er Lunde skeptisk til.

– Folkeavstemninger kan slå begge veier og kan brukes av alle politiske akser. Sveitsiske politikere forteller for eksempel at Miljøpartiet de Grønne i Sveits aktivt bruker  folkeavstemninger for å hindre frihandelsavtaler. Det kan man ha et litt bevisst forhold til for de som er veldig opptatt av det, som det Frp er, sier hun.

Omtalte personer

Heidi Nordby Lunde

Gruppestyremedlem (H), Stortingsrepresentant Oslo, medlem, Finanskomiteen, leder av Europabevegelsen
Informasjon og samfunnskontakt (BI, 2000), kunsthistorie (Folkeuniversitetet)

Marius Arion Nilsen

Stortingsrepresentant (FrP), medlem, Energi- og miljøkomiteen
master, industriell økonomi og teknologiledelse (Universitetet i Agder, 2011)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00