Støre om toprosent-løftet: «Forsikringspremien har gått opp i nytt sikkerhetspolitisk landskap»

For statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er det viktig å vise våre nordiske naboer at Norge forplikter seg til å bruke minst to prosent av bruttonasjonalprodukt på forsvar innen 2026.

– Vi er Natos øyne og øre i nord og det kommer vi til å fortsette å være, men vi kan få en bedre planleggingsramme når vi har Sverige og Finland med i Nato, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).
– Vi er Natos øyne og øre i nord og det kommer vi til å fortsette å være, men vi kan få en bedre planleggingsramme når vi har Sverige og Finland med i Nato, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Christina Guldstad

– Russlands angrepskrig på Ukraina har rokket ved Europas sikkerhet. Vi må fortsette å styrke det norske forsvaret og forsvarsalliansen vi er med i. Derfor varsler vi nå at Norge vil bruke minst to prosent av Norges bruttonasjonalprodukt på forsvar innen 2026, og vi vil lage en konkret plan for hvordan vi skal gjøre det, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Både han, forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) understreket at en av hovedprioriteringene til regjeringen de neste årene er å styrke Forsvaret. At pressekonferansen om styrking av Forsvaret kom dagen før Forsvarskommisjonen legger frem sin rapport fikk flere til å reagere, men statsministeren avviste kritikken.

Landene har ulike utgangspunkt og legger ulike planer, og det å kunne dele erfaringer er alltid nyttig.

Jonas Gahr Støre, Statsminister (Ap)

Altinget logoLøvebakken
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om løvebakken samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00