Debatt

Svanemerket: Nå må staten bruke klimamillionene smart

Rekordmange kommuner har søkt Miljødirektoratet om støtte fra klimasats-ordningen til blant å gjennomføre offentlige anskaffelser. Ser vi søknadene i sammenheng, kan vi bruke midlene mer effektivt og utvikle enkle standarder for alle landets kommuner, skriver Cathrine Pia Lund, administrerende direktør i Svanemerket.

«Miljødirektoratet bør se på alle søknadene om klimasats-midler knyttet til gjennomføring av offentlige anskaffelser som én søknad. På den måten kan vi oppnå enklere hverdag for kommunene og større miljøgevinster per offentlige krone», skriver Cathrine Pia Lund, administrerende direktør i Svanemerket.
«Miljødirektoratet bør se på alle søknadene om klimasats-midler knyttet til gjennomføring av offentlige anskaffelser som én søknad. På den måten kan vi oppnå enklere hverdag for kommunene og større miljøgevinster per offentlige krone», skriver Cathrine Pia Lund, administrerende direktør i Svanemerket.Foto: CF-Wesenberg
Cathrine Pia Lund
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Et stort antall søknader om klimasats-støtte knyttet til offentlige anskaffelser understreker behovet for å effektivisere og forenkle kommunenes arbeid med klima og miljø. Med om lag 740 milliarder i potten hvert år, kan offentlige anskaffelser være en kraftig motor i den grønne omstillingen. Fra januar i år må offentlige innkjøpere forholde seg til nettopp strengere krav til miljø og klima.

Men, dette er lettere sagt enn gjort. Grønne innkjøp forutsetter nemlig at innkjøpere både har kapasitet og kompetanse til å stille ambisiøse krav til alt de anskaffer, fra skolebygg til håndsåpe. Dessverre er ikke dette alltid tilfellet.

Flere rapporter, nå senest fra Naturrisikoutvalget, viser til det kommunene har sagt lenge: Det offentlige bruker ikke innkjøpsmakten sin godt nok i dag. Det er mangel på kapasitet, kompetanse og standardiserte løsninger. I tillegg synes mange statlige virksomheter det er vanskelig å måle og vurdere effekter av klima- og miljøvennlige anskaffelser. Kampen om klimasats-millionene understreker at kommunene ønsker hjelp. 

Les også

Alle innkjøpere trenger ikke være miljø- og klimaeksperter

Vi i Svanemerket samarbeider tett med de største offentlige og private innkjøpsmiljøene i Norge. Vi vet at flere kommuner ofte lager sine helt egne miljøkrav, og næringslivet tilpasser seg så godt de kan for å levere på det som etterspørres. Dette er ineffektivt, og gir mindre miljøgevinst. Særlig når det allerede finnes verktøy som gjør arbeidet med å stille miljøkrav enklere.  

For det er verken realistisk eller ønskelig at alle kommuner skal ansette egne eksperter for å håndtere et regelverk i stadig endring. Det er heller ikke til fordel for næringslivet og de bedriftene som ønsker å levere varer og tjenester til kommunene. Om de derimot får standardiserte og likelydende krav å forholde seg til, blir det lettere å vite hva som skal til for å vinne anbud. 

Grønne innkjøp forutsetter nemlig at innkjøpere både har kapasitet og kompetanse til å stille ambisiøse krav til alt de anskaffer.

Cathrine Pia Lund
Administrerende direktør, Cathrine Pia Lund

Samtidig har vi kommuner som går foran, og som velger å standardisere arbeidet. For eksempel ved anskaffelser av offentlige bygg. Harstad kommune er blant dem, og de åpnet nylig verdens nordligste svanemerkede barnehage.

Mer miljøgevinst per offentlig krone

Mange kommuner kjenner på en presset økonomi, at de må løse stadig flere oppgaver og det er økte krav til effektivisering. Derfor må kommunen få verktøy og standardiserte løsninger som gjør anbudsprosesser både enklere og mer kostnadseffektive – samtidig som de ivaretar ambisiøse krav til klima og miljø.

Miljødirektoratet bør derfor se på alle søknadene om klimasats-midler knyttet til gjennomføring av offentlige anskaffelser som én søknad. På den måten kan vi oppnå enklere hverdag for kommunene og større miljøgevinster per offentlige krone. 

Les også


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00