Sylvi Listhaug nekter å svare på spørsmål om kritikkverdig pengebruk

I 2020 fikk Frp med seg Solberg-regjeringen på å øremerke 30 millioner til opprettelsen av Norges første barnehospice i Kristiansand. Nå nekter Frp-leder Sylvi Listhaug å svare på spørsmål om den knusende rapporten om pengebruken til foreningen bak Andreas hus.

11. juni 2020 deltok Sylvi Listhaug på en pressekonferanse i vandrehallen på Stortinget. Frp hadde kommet til enighet med regjeringspartiene om revidert nasjonalbudsjett, og Listhaug hadde fått gjennomslag for å bruke 30 millioner på å bygge opp Andreas hus i Kristiansand.
11. juni 2020 deltok Sylvi Listhaug på en pressekonferanse i vandrehallen på Stortinget. Frp hadde kommet til enighet med regjeringspartiene om revidert nasjonalbudsjett, og Listhaug hadde fått gjennomslag for å bruke 30 millioner på å bygge opp Andreas hus i Kristiansand. Foto: Terje Pedersen / NTB
Silje Sjursen Skiphamn

– Vi kommer til å kreve 30 millioner kroner for å få på plass et tilbud for syke barn, sa Sylvi Listhaug på Dagsrevyen 21. mai 2020.

Fire måneder tidligere hadde Frp gått ut av regjering og nå skulle partiet forhandle om revidert nasjonalbudsjett med sine tidligere regjeringspartnere. Til lokalavisen Fædrelandsvennen sa Listhaug at 30 millioner til etableringen av et barnehospice i Kristiansand, ville være et av Frps hovedkrav i forhandlingene.

Frp fikk fullt gjennomslag. Høyre, KrF og Venstre gikk med på å øremerke 30 millioner til opprettelsen av Norges første barnehospice – mot alle faglige råd. I desember samme år vedtok Stortinget at prosjektet skulle få 30 millioner hvert år i en oppstartsperiode på fem år.

Det ble derfor sterke reaksjoner da Støre-regjeringen i sitt forslag til statsbudsjett for 2023 hadde fjernet øremerkingen. I stedet ble Foreningen for barnepalliasjon (FFB) som står bak Andreas hus, henvist til å søke midler fra en pott i konkurranse med andre prosjekter.

Sylvi Listhaug var blant dem som reagerte sterkt:

– Dere rammer ikke bare vanlige folk, dere rammer syke folk, dere rammer familier med døende barn. Det dere gjør er aldeles hjerterått, sa hun til helseministeren i Politisk kvarter.

Nå ønsker ikke Frp-lederen lenger å uttale seg om Andreas hus. Bare noen dager etter statsbudsjettet, kom både Fevennen og NRK med kritiske artikler om pengebruken til foreningen bak. Helsedirektoratet beordret full gjennomgang og forrige uke kom rapporten.

 – Vi har orientert foreningen om at de ikke vil få penger fra oss fremover. Vi har ikke tillit til dem, uttalte avdelingsdirektør Elise Husum i Helsedirektoratet til NRK.