Tannlegeforeningen mener billigere tannlege for unge er uansvarlig og ulovlig

Tannlegeforeningen går hardt ut mot budsjettavtalen mellom SV og regjeringspartiene. Satsingen på billigere tannhelsetjenester for unge er både uansvarlig, ulovlig og underfinansiert, mener president Heming Olsen-Bergem.

President i Tannlegeforeningen, Heming Olsen-Bergem, mener regjeringspartiene og SV bruker penger på tannhelse helt feil i statsbudsjettet for 2023.
President i Tannlegeforeningen, Heming Olsen-Bergem, mener regjeringspartiene og SV bruker penger på tannhelse helt feil i statsbudsjettet for 2023. Foto: Kristin Aksnes / Tidende
Silje Sjursen Skiphamn

– Det er uansvarlig å tro at bare man gir nok penger, så vil alt ordne seg. Sånn er det ikke, sier presidenten i Tannlegeforeningen oppgitt.

Tirsdag offentliggjorde Ap, Sp og SV avtalen om statsbudsjettet for 2023. SVs største helseseier i forhandlingene var 280 millioner kroner til billigere tannhelse for unge i aldersgruppen 23–26-år. De skal få 50 prosent rabatt på tannbehandling i den offentlige tannhelsetjenesten.

I fjorårets statsbudsjett var det 21- og 22-åringenes tur. På to år har altså seks nye årskull fått rett til rabattert tannbehandling hos allerede pressede fylkeskommunale tannleger. Ordningen er verken skikkelig gjennomført, utredet eller evaluert, ifølge Tannlegeforeningen.

– Denne ordningen gir liten helsegevinst. Det lille vi har av tall, tilsier at aldersgruppen opptil 26 år har god tannhelse og relativt lite behov for behandling, sier Heming Olsen-Bergem.

SVs helsepolitiske talsperson, Marian Hussein, er svært fornøyd med gjennomslaget partiet hennes fikk i budsjettforhandlingene:

– Dette er en veldig underlig kritikk. Det er klart at den beste og raskeste veien til en fullstendig tannhelsereform går gjennom en utbygging av det offentlige helsevesenet. Her kommer vi med penger og lovforslag som bygger ut tannhelsereformen. Jeg klarer ikke å se at det er et problem, skriver hun i en e-post.