Debatt

Thorheim (H): Ingen strøm med Rødt

I halvannet år har jeg sittet i Energi- og miljøkomiteen på Stortinget og undret meg over hvor lett Rødt kommer unna med lettvinte løsninger som i realiteten gjør kraftsituasjonen verre, skriver Høyres energipolitiske talsperson, Bård Ludvig Thorheim. 

Jeg synes Rødt har flere dyktige politikere og bidrar positivt med kjærkomne og friske perspektiver i debatten. Men politikken deres henger overhodet ikke sammen, skriver Bård Ludvig Thorheim (H).
Jeg synes Rødt har flere dyktige politikere og bidrar positivt med kjærkomne og friske perspektiver i debatten. Men politikken deres henger overhodet ikke sammen, skriver Bård Ludvig Thorheim (H).Foto: Annika Byrde / NTB
Bård Ludvig Thorheim
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Siden en tafatt regjering ikke evner å tilbakevise partiet Rødt sin energipolitikk, gir jeg her et lite bidrag. I halvannet år har jeg sittet i Energi og miljøkomiteen på Stortinget og undret meg over hvor lett Rødt kommer unna med lettvinte løsninger som i realiteten gjør kraftsituasjonen verre. Den ferske rapporten fra Energikommisjonen illustrerer dette i all tydelighet.

La meg starte med konklusjonen først: Med Rødt sin politikk vil debatten om strømpriser overskygges av noe enda mer alvorlig: Mangel på strøm. 

Med Rødt sin politikk vil debatten om strømpriser overskygges av noe enda mer alvorlig: Mangel på strøm. 

Bård Ludvig Thorheim
Stortingsrepresentant (H)

Energikommisjonen sier i all tydelighet at forbruket av strøm vil øke enormt de neste årene. Vi trenger hele 40 TWh i ny produksjon på kun syv år. Det tilsvarer langt mer enn 40 nye vannkraftverk. Energien må i hovedsak komme fra vindkraft på land og til havs, og en del fra vann og sol.

Nytt taktskifte 

For Høyres del har vi i regjering evnet å øke kraftproduksjonen mer enn økningen i forbruket. I fortsettelsen blir dette enda mer krevende og vi har derfor fremmet ny politikk i Stortinget for et taktskifte. Det har også andre partier gjort, i ulik grad.

Men her skiller Rødt lag med samtlige andre partier på Stortinget: De vil ha null havvind og null vindkraft til lands, som altså er det som virkelig monner både frem til 2030 og tiåret etter. Man kan spørre seg om Rødt også ønsker å rive de 16 TWh med vindkraft som allerede er installert? I så fall ville vi vært i minus på kraftbalansen allerede. Med Rødt sitt forslag om makspris på strøm vil det heller ikke lønne seg å oppgradere dagens vannkraftverk eller realisere solkraft i stor skala.

Større kraftunderskudd med Rødts politikk

Med Rødt sin energipolitikk vil Norge opparbeide seg et stadig større underskudd på kraft. Fra 2030 vil underskuddet være gigantisk. Selv med med de siste utenlandskablene vil det trolig ikke kunne importeres nok strøm til at husholdninger og industri i Norge får dekket behovet sitt. 

Det vil også være usikkert om våre naboer tillater oss å importere kraft. Rødt ønsker at Norge skal bryte inngåtte avtaler for å innføre eksportbegrensninger på kraft. Dette overfor våre nordiske naboer og våre viktige allierte Storbritannia og Tyskland. Det vil ikke bare være problematisk i en tid hvor vi i Norden og Europa står samlet mot Russlands angrepskrig mot Ukraina, som har en tydelig energidimensjon. Ved å bryte avtaler, vil Norge sannsynligvis bli møtt med samme mynt fra disse landene når vi har stort behov for kraftimport fra dem.

Naiv tro 

I rettferdighet overfor Rødt må vi ta med at de vil spare over 10 TWh på å ikke elektrifisere sokkelen. Men det er ikke fordi de vil spare strøm. Det er fordi de ikke behøver bry seg om norsk petroleumsnæring sin konkurransekraft. De vil jo legge ned Norges største og mest innbringende næring. Dette ut fra en naiv tro på at autoritære stater i Midtøsten ikke vil erstatte norsk olje- og gassproduksjon, og at Norge på den måten «redder klimaet». 

Den påståtte store klimaeffekten av denne politikken har blitt ettertrykkelig tilbakevist av bl. a det uavhengige og anerkjente analyseselskapet Rystad Energy. Resultatet på kort sikt av at Norge, som Europas største energileverandør, legger ned olje og gassnæringen, er at energikrisen i Europa forverres kraftig. Det går også sterkt ut over det norske kraftmarkedet.

Jeg synes Rødt har flere dyktige politikere og bidrar positivt med kjærkomne og friske perspektiver i debatten. Men politikken deres henger overhodet ikke sammen. Den tar heller ikke ansvar for behovet for energi for folk og bedrifter i Norge, eller Europa.

Energikommisjonens rapport setter skapet på plass. Den viser i all tydelighet at Rødt sin energipolitikk vil drastisk forverre en allerede anstrengt kraftsituasjon. Konsekvensen er mangel på strøm. Det er en politikk som ingen i Norge ville godtatt, dersom de ble utsatt for den i praksis. 

Jeg synes Rødt har flere dyktige politikere og bidrar positivt med kjærkomne og friske perspektiver i debatten. Men politikken deres henger overhodet ikke sammen. Den tar heller ikke ansvar for behovet for energi for folk og bedrifter i Norge, eller Europa.

Bård Ludvig Thorheim (H)


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00