Tjener du mye? Det er ikke fordi du er spesielt smart, viser forskning

Svensk forskning viser at det er en sammenheng mellom intelligens og hvor mye du tjener. Men denne sammenhengen flater ut allerede ved en årsinntekt på 665.000. Tjener du mer enn det, er det ikke fordi du er spesielt smart.

Høy lønn er ingen garanti for høy intelligens, viser forskning,
Høy lønn er ingen garanti for høy intelligens, viser forskning,Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Hans Andreas Starheim

Dette viser en fersk forskningsartikkel i European Sociological Review, gjort av forskere ved Linköping Universitet. Den baserer seg på data hentet fra ferdighetstester utført på 59.000 vernepliktige i det svenske forsvaret.

– Den omfattende datamengden gjør at vi for første gang kan teste om ekstremt høye inntekter også er forbundet med ekstremt høy intelligens, sier forsker Marc Keuschnigg forskning.se.

Hovedfunnet er at det er en sterk sammenheng mellom hvordan rekruttene gjorde det på denne testen, og hva slags lønn de ender på senere i livet. Men denne effekten flater så å si helt ut for inntekter over 60.000 euro (665.000 norske kroner). Analysen viser til og med at de én prosent best betalte fikk litt svakere resultatet på ferdighetstesten enn de som lå hakket under dem i inntekt.

Forskningen viser også at heller ikke hvor høy prestisje yrket ditt har, sier noe klart om hvor høy intelligensen din er.

I artikkelens konklusjon skriver forskerne:

«De siste årene har det vært mye akademisk og offentlig diskusjon om økende ulikhet. I debatter om intervensjoner mot store lønnsavvik er et vanlig forsvar for høye inntekter at de høyt betaltes suksess i arbeidsmarkedet reflekterer deres høyere dyktighet, ut fra en argumentasjon om verdsetting av menneskelig kapital. Men langs en viktig dimensjon av dyktighet – kognitiv evne – finner vi ingen bevis for at de med toppjobber fortjener ekstraordinært høye lønninger mer enn de som tjener bare halvparten av disse lønningene.»


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00