Tonje Brenna: – Jeg våkner hver morgen og er bekymra for bærekraften i folketrygden

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna sparket i gang pensjonsdebatten igjen ved å si at hun mener pensjonsalderen må økes. Nå ber hun Stortinget forberede seg på å ta tak i pensjonssystemet vårt på nytt, og på å bli med på å lage et nytt, stort pensjonsforlik.

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna bekymrer seg for bærekraften i folketrygden, og ønsker seg et bredt forlik om fremtidens pensjonssystem.
Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna bekymrer seg for bærekraften i folketrygden, og ønsker seg et bredt forlik om fremtidens pensjonssystem.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Hans Andreas Starheim

Det er allerede gått over et år siden pensjonsutvalget, ledet av Kristin Skogen Lund, la frem sin rapport om et nytt pensjonssystem.­ Siden dét har vi ventet på at departementet som Tonje Brenna for bare noen uker siden tok over ansvaret for, skal levere en melding til Stortinget basert på dette utvalgsarbeidet.

Nå lover hun at denne meldingen skal komme før jul, og hun gjorde sitt for å få liv i pensjonsdebatten igjen ved å gå ut med sin støtte til forslaget fra utvalget om å gradvis øke pensjonsalderen. Ikke uventet ble dette utspillet ikke møtt med bare positive tilbakemeldinger, blant annet fra LO. De krever at det først må komme på plass en ordning for de såkalte sliterne – det vil si dem som har tunge jobber som gjør at det er vanskelig å stå i arbeid helt frem til pensjonsalderen.

Altinget har snakket med Tonje Brenna om sliterordninger, bærekraften i folketrygden, og om hvor bredt et bredt forlik egentlig må være.

Altinget logoArbeidsliv
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om arbeidsliv samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00