Analyse av 
Veslemøy Hedvig Østrem

Tre avgjørende spørsmål om Emilie Enger Mehl og TikTok

Onsdag formiddag skal justisministeren svare Stortinget om sin TikTok-bruk. Noen snakker om mistillit. Andre nøyer seg med å fordømme hennes uforsiktighet. Her er tre spørsmål det er verdt å stille i TikTok-debatten.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) møter på Stortinget onsdag for å svare for sin TikTok-bruk. 
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) møter på Stortinget onsdag for å svare for sin TikTok-bruk.  Foto: Javad Parsa / NTB
Veslemøy Hedvig Østrem

Det er ikke bare i Norge TikTok og sikkerhet er et spørsmål som skaper engasjement. Den amerikanske kongressen har også i flere år stilt samme spørsmål, om data, sårbarhet, spionasje og kontroll – uten helt å få svar. Det i seg selv er et markant tegn på at det kinesiske teknologiselskapet som kan gå utenom ethvert GDPR-regelverk, har store problemer med sin troverdighet.

Det er gode grunner til å være skeptiske til selskaper som lar data tilflyte autoritære myndigheter når de finner det for godt å be om å få slikt utlevert. Det bør vi både stille kritiske spørsmål ved og skape lovverk og reguleringer for. 

Noen kan ha fått inntrykk av at Kina nærmest har tatt bolig i Emilie Enger Mehls telefon, følger hennes bevegelser, leser alle hennes mailer og avlytter alle henne samtaler. Slik er det ikke.

Men i prinsippet kan enhver app dele data med tredjepart – og med myndigheter. Noen kan ha fått inntrykk av at Kina nærmest har tatt bolig i Emilie Enger Mehls telefon, følger hennes bevegelser, leser alle hennes mailer og avlytter alle henne samtaler. Slik er det ikke. Hun kan ha gjort seg sårbar, særlig i den rollen hun har, men det var hun allerede, uavhengig av hvilke apper hun har brukt.

I en helt fersk rapport fra Georgia Institute of Technology om sikkerhetsspørsmålene rundt TikTok, konkluderer forskerne med at TikTok drives av kommersielle interesser, ikke av politiske – i hvert fall når det er snakk om brukere som ikke befinner seg i Kina.

«Data samlet inn av TikTok kan bare ha verdi i etterretning hvis det kommer fra brukere som er nær forbundet med funksjoner eller personer som har nasjonal sikkerhetsinteresse og som bruker appen på en måte som deler sensitiv informasjon. Denne risikoen gjelder all bruk av sosiale medier apper, ikke bare TikTok», skriver forskerne.

De sier også at det allerede finnes så mye data tilgjengelig der ute, at hvis kinesiske myndigheter har behov for å finne ut noe om personer de har under oppsikt, er det bare å forsyne seg.