Trellevik (H): Vi må tenke nytt om elektrifisering av sokkelen
Regjeringen sin energipolitikk styrer Norge mot et kraftunderskudd. Da må vi tenke nytt om elektrifisering av norsk sokkel, skriver Høyres Ove Trellevik.
Ove Trellevik
Stortingsrepresentant Hordaland (H), medlem av energi- og miljøkomiteen og valgkomiteenOlje- og gassnæringen har store utslipp og står for om lag en fjerdedel av Norges utslipp innenlands. Løsningen for å kutte utslippene har vært å elektrifisere anleggene med kraft fra land, men med regjeringen sin energipolitikk styrer Norge mot et kraftunderskudd. Da må vi tenke nytt om elektrifisering av norsk sokkel.
Da Stortinget vedtok oljeskattepakken i 2020, ble det bestemt at oljenæringen skulle ha et mål om å kutte utslippene med 50 prosent innen 2030. For å kutte utslipp har den viktigste løsningen vært å elektrifisere anleggene med kraft fra land.
Alternativet er enten å stenge ned feltene tidligere, eller melde oss ut av EØS-samarbeidet og FNs klimaavtale.
Ove Trellevik
Stortingsrepresentant (H)
Elektrifisering bidrar ikke bare til å kutte Norges utslipp innenlands. Gassen som spares ved å erstatte gassturbiner med elektrisitet, kan ikke bare selges for merverdi og brennes mer effektivt på kontinentet. Den bidrar også til mindre import av LNG til Europa, og dermed mindre utslipp globalt.
Elektrifisering er også viktig for å kunne opprettholde olje- og gassaktivitet på sokkelen også på sikt, ettersom sektoren må betale CO2-avgift og klimakvoter. Alternativet er enten å stenge ned feltene tidligere, eller melde oss ut av EØS-samarbeidet og FNs klimaavtale, og heller melde oss inn i klubben av oljestater som vanligvis ikke er våre allierte.
Det første er uønsket, og det siste er uaktuelt. Det innebærer derfor at produksjonen fra norsk sokkel over tid må skje med null eller nær null utslipp. Men dette krever kraft.
Erstatningskraft for nye prosjekter
Der vi i 2020 hadde stort overskudd av kraft, styrer dagens regjering med sin energipolitikk Norge nå mot et kraftunderskudd. Siden Støre tok over, har de bare gitt konsesjon til 0,3 TWh ny energi, sammenlignet med 16 TWh de åtte årene før. Nå som kraftsituasjonen på land er presset, mener Høyre at petroleumsnæringen må bidra med erstatningskraft for nye elektrifiseringsprosjekter.
Konkret kan havvind eller gasskraftverk med karbonfangst være eksempler på aktuelle løsninger for å bidra med erstatningskraft. Men vi mener det må være opp til aktørene på norsk sokkel å vurdere hvilke alternativer som er mest aktuelt – dette vil variere fra felt til felt. Samtidig mener vi at aktørene også kan hente kraften fra en tredjepartsaktør.
Siden Støre tok over, har de bare gitt konsesjon til 0,3 TWh ny energi, sammenlignet med 16 TWh de åtte årene før.
Ove Trellevik
Stortingsrepresentant (H)
Statens eierselskap, Petoro, må bidra med sin andel av kraftinvesteringene. Siden man er avhengig av enighet med Petoro om alternative løsninger til kraft fra land, er det en bekymring om at Petoro er en potensiell bremsekloss. Med forslaget vårt, ønsker vi å sikre at selskapet bidrar og tar sin del av ansvaret for å møte kravene om til erstatningskraft på norsk sokkel.
Rammeverk for elektrifisering av sokkelen
Eksisterende kraftbehov fra felt som allerede er elektrifisert, må i større grad benytte seg av erstatningskraft som minimerer behovet for kraft fra land. Vi mener regjeringen må gå i dialog med næringen om hvordan de kan bidra til mer kraftproduksjon til eget forbruk, slik som også var praksis før vi begynte elektrifiseringen av sokkelen.
Det trengs regler for tredjepartstilgang til infrastruktur for landstrøm, og at man må se på hvordan denne infrastrukturen best kan utnyttes for å legge til rette for mer kraftproduksjon offshore. Dette handler om å gjøre de eksisterende kraftkablene som går til plattformer som alt er elektrifisert tilgjengelige for aktører som skal bidra med erstatningskraft.
Avklaringene og standpunktene vi legger frem, gir et avgjørende rammeverk for hvordan elektrifiseringen av sokkelen skal videreføres, slik at vi kan fortsette å utvikle olje- og gassnæringen i tråd med klimamålene.