Debatt

Trond Helleland: Lettvinte angrep på Høyre

I mangelen på gode svar på Norges utfordringer velger regjeringspartiene å ty til lettvinte angrep på Høyre, mener Trond Helleland, parlamentarisk nestleder for Høyre etter forrige ukes kritikk fra Ap og Sps parlamentariske ledere. 

Trond Helleland går ut mot kritikk fra Marit Arnstad og Rigmor Aasrud forsøker som mener Høyre er blitt et «uansvarlig opposisjonsparti».
Trond Helleland går ut mot kritikk fra Marit Arnstad og Rigmor Aasrud forsøker som mener Høyre er blitt et «uansvarlig opposisjonsparti».Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Trond Helleland
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Etter at Ap og Sp overtok regjeringskontorene har Høyre vært opptatt av å opptre som et konstruktivt opposisjonsparti. Det betyr at vi søker felles løsninger med regjeringen der det er grunnlag for det, samtidig som vi er opptatt av å utvikle egne svar på de utfordringene Norge står overfor.

Siden 2021 har vi lagt frem ti omfattende dokumenter med alternativ politikk til regjeringen, i tillegg til representantforslag og alternative budsjetter. Senest forrige uke kom vi med en rapport om hvordan vi ønsker å gi bedre psykisk helsehjelp. Tidligere denne våren har Erna lansert en helhetlig ungdomsskolereform, ny integreringspolitikk og ny mineralstrategi for Norge. Vi ønsker å unngå den feilen Ap/Sp gjorde i opposisjon ved å kun kritisere, uten å ha alternativer som gikk lengre enn å reversere det regjeringen gjorde.

Sps parlamentariske leder Marit Arnstad og Aps parlamentariske Rigmor Aasrud forsøker likevel å tegne et annet bilde. I deres øyne har Høyre blitt et «uansvarlig opposisjonsparti». Bakgrunnen er at vi forlot forhandlingene om 23 milliarder kroner i økte subsidier til havvindnæringen, foreslo 1,2 milliarder kroner mindre i landbruksoppgjør, forlot forhandlingene om en dobling av skatten for havbruket og «kun» kuttet 5 milliarder kroner i oljepengebruk i et revidert nasjonalbudsjett. 

Et tydelig alternativ til regjeringen

Til det siste først. Det er ingen tradisjon på Stortinget for å gjøre svært omfattende endringer i et revidert nasjonalbudsjett. Det vet Ap og Sp godt. Da de i 2019 kritiserte Høyre for oljepengebruken, med lignende begrunnelse som Høyre har gitt nå, foreslo de 500 millioner kroner i lavere oljepengebruk. Det er en tidel av hva Høyre nå foreslår. 

Arnstad og Aasrud må ikke forveksle uenighet med regjeringen med uansvarlighet.

Samtidig som vi bruker mindre penger enn regjeringen, har vi i Høyres alternative budsjetter fått til skattelettelser til folk og næringsliv og satsinger på skole, helse og forsvar. Vi har blant annet spart penger ved å si nei til unødvendig kommuneoppsplittinger, gjenopprettelse av politikontorer, ved å si nei til å kaste ut private tilbydere i velferden og gjeninnføring av avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen i offentlig sektor.

Sps parlamentariske leder Marit Arnstad og Aps parlamentariske Rigmor Aasrud har kritisert Høyre for å ha blitt et uansvarlig opposisjonsparti. 
Sps parlamentariske leder Marit Arnstad og Aps parlamentariske Rigmor Aasrud har kritisert Høyre for å ha blitt et uansvarlig opposisjonsparti.  Foto: Heiko Junge / NTB

Dette gir en tydelig retning. De virkelige store inndekningene er lettere å drive frem over tid i regjering. Forrige regjering igangsatte flere reformer som samlet sparte skattebetalerne for titalls milliarder kroner. Denne regjeringen har til sammenligning stanset reformarbeidet og økt skattene. At måten skatteøkningene har skjedd på har rystet investormiljøene på børsen, er ikke noe vi har funnet på, men det er et unektelig faktum at politisk risiko er noe som nå diskuteres blant investorer. Faktisk såpass mye at selv direktøren på Oslo børs skrev et leserinnlegg om det i Dagens Næringsliv.

Forveksler uenighet med uansvarlighet

Så vises det til havvind. Høyre ønsker å bygge ut havvind, men vi ønsker å gjøre det uten dyre subsidier på over 23 milliarder kroner fra skattebetalerne. Dette er egentlig Ap enig i, men de er bundet av Sps motstand mot kraftsamarbeid med utlandet. Det er synd, fordi skal vi få folkelig oppslutning om det grønne skiftet, kan vi ikke kaste bort skattebetalernes penger. Høyres alternativ gjør også at vi kan bygge ut tre ganger så mye kraft, noe som gir ny grønn kraft tilsvarende elforbruket til 1,25 millioner innbyggere. Arnstad og Aasrud må ikke forveksle uenighet med regjeringen med uansvarlighet.

Forhandlinger uten ultimatumer

Om det er et mål for Arnstad og Aasrud å finne enighet over blokkgrensene, vil jeg anbefale at de går vekk fra å stille ultimatumer. Da vi forlot forhandlingene om en grunnrenteskatt, var det etter å ha blitt møtt med et ultimatum om 30 prosent skattesats – eller ingen avtale. Det var også helt uaktuelt for regjeringspartiene å røre bunnfradraget, som vi mener bidrar til ugunstige skattetilpasninger. Vi hørte aldri tilbake fra regjeringspartiene, før de var klar til å annonsere en enighet med V og Pasientfokus. 

Om det er et mål for Arnstad og Aasrud å finne enighet over blokkgrensene, vil jeg anbefale at de går vekk fra å stille ultimatumer. 

Da kan man ikke komme etterpå og klage på at Høyre ikke ble med på en prosess som har vært ekstremt uryddig. Jeg minner om at dette er en skatt som ble innført med tilbakevirkende kraft, før høringer var gjennomført og på tvers av Ap/Sps egne uttalelser før valget i 2021.

Vi har hele tiden sagt at vi burde ta oss tid til å få utredet alternativer, før vi innfører en skatt med tilbakevirkende kraft. Likevel valgte vi å delta i samtaler, og vi har sagt at vi var villig til å inngå et kompromiss på 15 prosent sats, uten bunnfradrag. 

Les også

Høyre søker samarbeid

Da Arbeiderpartiet satt i opposisjon, mente partisekretær Kjersti Stenseng at de skulle inngå færre forlik med Høyre, og Helga Pedersen mente at det var et selvstendig mål å sverte Solberg-regjeringen. Denne typen signaler hører du ikke fra Høyre. Vi snakker mest om egen politikk og kommer til å søke samarbeid og gi skryt hvis vi er enige med regjeringen. Det gjorde vi senest i forbindelse med ny opplæringslov for skolen, som ble vedtatt i slutten av mai. Samtidig er vi tydelig på hvilke politiske alternativer vi har. 

I påvente av at Rigmor og Marit inviterer til samtaler skal Høyre jobbe med egne svar på de utfordringene folk og næringsliv står overfor.

Om Arnstad og Aasrud virkelig er interessert i et bredere samarbeid over blokkgrensene, håper jeg de viser reell interesse og vilje til å snakke med oss. Vi ønsker blant annet samtaler om Helsepersonellkommisjonen, Forsvarskommisjonen og om en konkret klimaplan for å halvere norske klimagassutslipp.

I påvente av at Rigmor og Marit inviterer til samtaler, skal Høyre jobbe med egne svar på de utfordringene folk og næringsliv står overfor. Så får vi heller leve med at Vedums Senterparti kritiserer oss for å ikke være ansvarlig. Den kritikken står ikke til troende. Jeg tror det er få som er bekymret for at Erna Solberg skulle tatt over styringen av Norge. Hun styrte Norge trygt i åtte år gjennom flyktningkrise, oljeprisfall og pandemi. Jeg tror hun hadde styrt Norge godt gjennom dagens utfordringer med trangere privatøkonomi og ny sikkerhetspolitisk situasjon også. 

Omtalte personer

Trond Helleland

Stortingsrepresentant (H), parlamentarisk 1. nestleder Buskerud, andre nestleder, Transport- og kommunikasjonskomiteen
Cand.mag. statsvitenskap, historie og offentlig rett (UiO, 1989), American Studies (Concordia College, Moorhead, MN, USA, 1982), Alle kurseksamener i statsvitenskap hovedfag 1993

Marit Arnstad

Stortingsrepresentant (Sp), parlamentarisk leder, Senterpartiet, medlem, Utenriks- og forsvarskomiteen og Den utvidede utenriks- og forsvarskomité, 2. nestleder, Valgkomiteen
cand.jur. (Universitetet i Oslo, 1991)

Rigmor Aasrud

Leder av Arbeiderpartiets stortingsgruppe, medlem av finanskomiteen, medlem av Stortingets valgkomité
Kommunikasjonsrådgivning (Høgskolen i Lillehammer 2004). Forvaltningsrett (Høgskolen i Volda 2002). Bedriftsøkonomi (BI 1985)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024