Analyse av 
Veslemøy Hedvig Østrem

Vedums medisin

«Vær ærlig», sa Vedums kone. Dermed fikk hele Norge vite at finansministeren og partilederen har fått en alvorlig sykdom som holdes i sjakk av moderne medisin. Partiets diagnose er også alvorlig. Medisinen Vedum tror på her, er den klassiske Sp-fortellingen.

Trygve Slagsvold Vedum fortalte landsmøtet fredag at han har fått diagnosen MS. 
Trygve Slagsvold Vedum fortalte landsmøtet fredag at han har fått diagnosen MS.  Foto: JOAKIM HALVORSEN / NTB
Veslemøy Hedvig Østrem

Det er et parti i krise som er samlet til landsmøte i Trondheim denne helgen. Men det som satte agendaen da Sp åpnet sitt landsmøte i Trondheim fredag, var fortellingen om en partileders personlige krise.

Da salen åpnet og 350 delegater strømmet inn i sine grønne klær og med delegatnummeret parat, var det mange som lurte på hvilke grep Trygve Slagsvold Vedum ville ta for å få partiets grasrot til å gjenfinne gløden.

Det var ingen som var forberedt på det som kom. 

«Skal jeg være ærlig?», spurte Trygve Slagsvold Vedum sin kone da han forberedte sin tale. Han fulgte hennes råd. Vedums fortelling er at møtet med helsevesenet i det som har vært hans personlige drama, har gitt ham enda sterkere tro på fellesskapsløsningene. 

Vedum har opplevd det mange mennesker opplever. At livet snus på hodet. En fredagskveld med taco og TV-tid med barna, ender med akuttinnleggelse – og begynnelsen på en tid med usikkerhet, medisinutprøving og hyppige møter med ulike deler av helsevesenet. 

«Jeg begynte talen med å fortelle om min egen sårbarhet. Jeg er veldig takknemlig for alt jeg har møtt. Velferdsstaten er den svakes vern», avsluttet han før han mottok en lang og ettertenksom omsorgs-applaus fra sine partifeller. 

Når Vedum velger å være ærlig og åpen om MS-sykdommen, er det lett å tenke at han gjør det for å avlede oppmerksomheten fra partiets alvorlige diagnose.

Når Vedum velger å være ærlig og åpen om MS-sykdommen, er det lett å tenke at han gjør det for å avlede oppmerksomheten fra partiets alvorlige diagnose. Men Vedum erkjente før landsmøtet at åpenhet er det beste, og at dette var det riktige tidspunktet å dele dette med landet. Sykdommen er i sjakk, han opplever å være seg selv og har fått tilbake den arbeidskapasiteten han er kjent for.