Vestre om norsk næringsliv i møte med USAs subsidiepakke: – EØS-avtalen er ikke nok

Norge gjør sitt beste for å henge på storebror EUs forhandlingsdelegasjon til USA når de to stormaktene forhandler om tilgang til amerikanske markedet. Utfordrende tider internasjonalt gjør at regjeringen knytter tettere bånd til EU, selv med Senterpartiet i regjering. EØS-avtalen er ikke nok, innrømmer næringsminister Jan Christian Vestre (Ap). 

Næringsminister Jan Christian Vestre er optimist og møter USAs proteksjonisme med en god dose subsidier og håp om samarbeid.
Næringsminister Jan Christian Vestre er optimist og møter USAs proteksjonisme med en god dose subsidier og håp om samarbeid.Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
Christina Kullmann Five

Altinget skrev mandag om den amerikanske subsidiepakken for grønn industri, Inflation Reduction Act (IRA), og om hvordan den kan true både europeisk næringsliv og internasjonalt samarbeid. Næringsminister Jan Christian Vestre er imidlertid optimist og sier regjeringen har gode kontakter både i Brussel og Washington. Han innrømmer at båndene til EU styrkes. 

– USA viser at landet vil beskytte egen industri og tiltrekke seg utenlandske grønne bedrifter. De gir også tegn til å ikke bry seg særlig om internasjonale handelsavtaler. Hva tenker du om situasjonen både nasjonalt og internasjonalt?

– Det er positivt at USA endelig har meldt seg på det grønne skiftet, og vil fikse klimakrisen. Vi har sagt til amerikanerne at dette er bra. Utfordringen er at det de nå gjør inneholder en del konkurransevridende elementer, sier næringsministeren. 

0:000:00