Vestre om norsk næringsliv i møte med USAs subsidiepakke: – EØS-avtalen er ikke nok
Norge gjør sitt beste for å henge på storebror EUs forhandlingsdelegasjon til USA når de to stormaktene forhandler om tilgang til amerikanske markedet. Utfordrende tider internasjonalt gjør at regjeringen knytter tettere bånd til EU, selv med Senterpartiet i regjering. EØS-avtalen er ikke nok, innrømmer næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).


Christina Kullmann Five
Nisjeredaktør EU/EØSAltinget skrev mandag om den amerikanske subsidiepakken for grønn industri, Inflation Reduction Act (IRA), og om hvordan den kan true både europeisk næringsliv og internasjonalt samarbeid. Næringsminister Jan Christian Vestre er imidlertid optimist og sier regjeringen har gode kontakter både i Brussel og Washington. Han innrømmer at båndene til EU styrkes.
– USA viser at landet vil beskytte egen industri og tiltrekke seg utenlandske grønne bedrifter. De gir også tegn til å ikke bry seg særlig om internasjonale handelsavtaler. Hva tenker du om situasjonen både nasjonalt og internasjonalt?
– Det er positivt at USA endelig har meldt seg på det grønne skiftet, og vil fikse klimakrisen. Vi har sagt til amerikanerne at dette er bra. Utfordringen er at det de nå gjør inneholder en del konkurransevridende elementer, sier næringsministeren.
Vestre understreker at frihandel er bra, og at han er tilhenger av WTO, Verdens handelsorganisasjon. Men at han nå ser økt nasjonal proteksjonisme, og at verdenshandelen er under press.
Dette er en bekymring Vestre har tatt opp med Det hvite hus i Washington, og han har regelmessig kontakt med amerikanerne.
– Hvorfor skulle USA bry seg om lille Norge?
...norsk næringsliv har mye å bidra med som vil hjelpe amerikanerne å nå sine mål. Vi sitter på verdensledende teknologi.
– Vi har to budskap til amerikanerne. For det første at norsk næringsliv har mye å bidra med som vil hjelpe amerikanerne å nå sine mål. Vi sitter på verdensledende teknologi. For det andre, hvis det skulle komme til enighet for unntaksordninger for EU, hvor EU blir behandlet mer som en frihandelspartner, er det viktig at Norge blir med. Fordi vi er en integrert del av det indre marked.