Debatt

Vi må slutte å bruke torv fra myr til jord

I 2016 ba Stortinget om en plan for utfasing av torvbruk - siden har intet skjedd, skriver lederne av Naturvernforbundet, Sabima og Avfall Norge i dette debattinnlegget.

Myr er viktige karbonlagre. Det er på tide at vi slutter å bruke torv fra myr, skriver innleggforfatterne.
Myr er viktige karbonlagre. Det er på tide at vi slutter å bruke torv fra myr, skriver innleggforfatterne.Foto: Jaanus Jagomägi/Unsplash
Truls Gulowsen
Christian Steel
Runar Bålsrud
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Rundt 90 prosent av all hagejord og dyrkingsjord som selges er torv hentet fra myra. Gitt myras betydning for jordas økosystem og klima, kan ikke denne praksisen fortsette. 

Torv dannes i myr og er forstadiet til kull og olje. Når torven hentes ut, frigjøres store mengder karbon. Stortinget ønsket å få en slutt på praksisen, og i 2018 fikk Miljødirektoratet i oppdrag å lage en utfasingsplan.

Rundt 90 prosent av all hagejord og dyrkingsjord som selges er torv hentet fra myra. Gitt myras betydning for jordas økosystem og klima, kan ikke denne praksisen fortsette

Gulowsen, Steel og Bålsrud

Utfasing av bruken av torv i det private hagemarkedet skulle skje «så raskt som mulig», med sikte på «full utfasing innen 2025». For proffmarkedet skulle det skje ila. 2030. Miljødirektoratets forslag til plan ble oversendt Klima- og miljødepartementet i april 2020.  Siden har ingen hørt noe. 

Myrvern er i vinden. Miljødirektoratet la nylig fram et lovforslag om forbud mot nedbygging av myr. Dette er positivt og tar tak i de største årsakene til nedbygging av myra, som vei- og hytteutbygging. Men er det ikke på tide at det også vedtas en plan om utfasing av torv til jord og dyrkingsmedier, slik Stortinget bestemte for snart åtte år siden?

Et viktig og enkelt tiltak

Det trengs mange større og mindre tiltak for å redde klimaet og ta vare på naturen. Utfasing av torvbruk er et smart tiltak som er enkelt å gjennomføre. Det vil føre til økt bruk av kompost og andre resirkulerte råstoff, og kan stimulere til økt produksjon av biogass og biogjødsel i Norge. 

For de miljøvennlige alternativene finnes - i bedre utnytting av bioavfallet vårt. Disse ressursene, som i dag er et avfallsproblem, kan erstatte all torvbruken, og gi oss gjødselprodukter av langt høyere kvalitet.

Her er tre eksempler:

  • Eksempel 1: Fra oppdrettsnæringen kan fiskeslam, som i dag er et problemavfall som skaper forurensning, brukes til å produsere både biogass og biogjødsel med høyt innhold av fosfor og nitrogen. Den næringsrike biogjødselen kan blandes med kompost fra hage-/parkavfall, biokull og biprodukter fra skognæringen til å lage gode, torvfrie jordprodukter. 

    Ressurser som i dag er et avfallsproblem kan erstatte all torvbruken, og gi oss gjødselprodukter av langt høyere kvalitet.

  • Eksempel 2: Husdyrgjødsel er bondens gull, men blir enda bedre utnyttet når den samles inn og behandles i biogassanlegg. Da reduseres også metan- og lystgassutslippene. Husdyrgjødsel kombinert med fiskeslam og annet organisk avfall gir verdifulle sluttprodukter, noen av disse kan brukes  i torvfrie jordprodukter både hageeiere og bønder kan bruke. 
  • Eksempel 3: Fra 1. januar 2023 var alle kommuner og virksomheter i Norge pålagt å sortere ut bioavfall (matavfall og hage/parkavfall). Det er en viktig del av den sirkulære handlingsplanen og Norges forpliktelser overfor EU. Vi er altså pålagt å sortere ut bioavfall, men myndighetene mangler en plan for hvordan bioavfallet skal utnyttes. Vi har for eksempel ikke et nasjonalt mål for produksjon av biogass og biogjødsel.

Å innføre en miljøavgift på omsetning av all torv vil være et effektivt grep for å bremse salget av torvjord. Det vil også skape et marked for langt bedre og mer miljøvennlige jordprodukter laget av norsk bioavfall. Dette er god sirkulærøkonomi og ressursutnyttelse, og vil også skape verdifulle arbeidsplasser. 

Forslag til statsbudsjett for 2025 er allerede under utarbeidelse. Å innføre en miljøavgift på torvbruk burde falle i god jord hos alle.

Les også


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00