Aktsomhetsdirektiv fra EU kan ansvarliggjøre klesgigantene for avskoging

Bomullsproduksjon for H&M og Zara knyttes nå til ulovlig avskoging i Brasil og brudd på menneskerettighetene. I mellomtiden trekker vedtaket av EU-regler om samfunnsansvar for alle stadier av produksjonen ut i tid.

Dersom EUs aktsomhetsdirektiv blir endelig vedtatt, vil store klesgiganter som H&M og Zara bli ansvarlige for hele verdikjeden i deres produksjon. Dette betyr at de vil kunne bli dratt for retten hvis de fortsetter å bruke bomull fra plantasjer i Brasil som begår ulovlig avskoging eller som bryter mot menneskerettighetene. Hvordan de i så fall skal sanksjoneres, er derimot uklart.
Dersom EUs aktsomhetsdirektiv blir endelig vedtatt, vil store klesgiganter som H&M og Zara bli ansvarlige for hele verdikjeden i deres produksjon. Dette betyr at de vil kunne bli dratt for retten hvis de fortsetter å bruke bomull fra plantasjer i Brasil som begår ulovlig avskoging eller som bryter mot menneskerettighetene. Hvordan de i så fall skal sanksjoneres, er derimot uklart.Foto: REUTERS/Christian Charisius (GERMANY)
Marie Møller Munksgaard

Om få år vil store kleskjeder som Zara og H&M sannsynligvis ikke kunne slippe unna ansvaret for alle delene bak produksjonen av deres klær.

Kommende lovgivning, som nærmer seg endelig

Altinget logoEU/EØS
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om EU/EØS samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her
0:000:00