EU lanserer stor ny milliardpakke for utvikling av kunstig intelligens – norske bedrifter får delta

Kommisjonen har lansert en pakke som skal hjelpe både oppstartsbedrifter og små og mellomstore bedrifter med å utvikle «pålitelig kunstig intelligens, som respekterer EUs verdier og regler». – Flere må komme i gang nå, sier NHO-direktør. 

EU har planer om å bli verdens beste område for "pålitelig KI".
EU har planer om å bli verdens beste område for "pålitelig KI".Foto: REUTERS / Dado Ruvic
Balder Haarklou Jensen

Det meldte Kommisjonen nylig. Initiativet følger opp enigheten om forordningen om kunstig intelligens (KI), den såkalte «AI Act», fra desember 2023. Totalt anslås KI-pakken å ha en verdi på 4 milliarder euro frem mot 2027. Pengene kommer fra programmene Horisont og Digital Europa, som Norge er tilknyttet.

Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) sier at hennes departement er i gang med å vurdere initiativet fra EU-kommisjonen, og at det foreløpig ser ut som om norske bedrifter kan delta i de fleste initiativene i pakken.

– Det synes jeg er veldig bra. Digitalisering og KI er grenseoverskridende. Det må også reguleringene være. Derfor må vi treffe planken riktig, og ikke innføre strengere eller løsere reguleringskrav til norsk næringsliv enn det regelverket europeisk næringsliv vil få, sier statsråden. 

Altinget logoEU/EØS
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om EU/EØS samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00