Analyse av 
Thomas Lauritzen

EU-sjefen går på stram line som kandidat til sin egen jobb

Litt for alle, men ikke for mye for noen. Ursula von der Leyens tale til Europaparlamentet forrige uke ser ut som den pragmatiske rullebanen til en kampanje for å få fem nye år på toppen av EU-kommisjonen. Men hun kan få problemer med å få flertall.

Det er ventet at Ursula von der Leyen vil søke gjenvalg når EU-kommisjonen byttes ut neste år. I årets State of the European Union tale, balanserte hun på stram line for å gjøre alle interesser til lags. 
Det er ventet at Ursula von der Leyen vil søke gjenvalg når EU-kommisjonen byttes ut neste år. I årets State of the European Union tale, balanserte hun på stram line for å gjøre alle interesser til lags. Foto: REUTERS/Yves Herman
Thomas Lauritzen

STRASBOURG: Det eneste som manglet var en brølende hjort i tåken da EU-sjefen onsdag morgen forrige uke grafisk beskrev behovet for å ta vare på Europas natur.

– Fra de enorme barskogene i nord og øst og de siste urskogene av eik og bøk i Sentral-Europa til korkeikskogene i Sør-Europa, leverer skogene våre uerstattelige varer og tjenester, sa Ursula von der Leyen i sin store årlige tale foran de mer enn 700 europeiske folkevalgte.

– Tapet av denne typen ødelegger ikke bare folks livsgrunnlag, men også deres følelse av tilhørighet. Vi må beskytte den, sa den tyske kommisjonspresidenten. Og man skulle tro at det ikke ville være et tørt øye blant de mange rødgrønne miljøvernerne i Europaparlamentet.

Det var bare ikke tilfelle. Kanskje delvis fordi hun omtrent 10 sekunder senere kastet et like kjærlig blikk på kontinentets høyintensive landbrukssektor med ordene:

Altinget logoEU/EØS
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om EU/EØS samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00