Strømprisutvalgets rapport: Europas energisituasjon vil være sårbar ut 2025

Strømprisutvalget ved Inge Røinaas Gran har overlevert sin rapport til olje- og energiminister Terje Aasland. Utvalget konkluderer med at kraftoverskudd er det viktigste tiltaket på lang sikt, og at energisituasjonen vil fortsette å være sårbar i hele Europa i minst to år til.

Torsdag formiddag overleverte Strømprisutvalget ved leder Inge Røinaas Gran (adm. dir. i Sintef Energi) sin rapport til olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).
Torsdag formiddag overleverte Strømprisutvalget ved leder Inge Røinaas Gran (adm. dir. i Sintef Energi) sin rapport til olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
Ingrid Skovdahl

– Det er svært sannsynlig at noe usannsynlig vil skje, sier Strømprisutvalgets leder Inge Røinaas Gran når han presenterer utvalgets konklusjoner torsdag formiddag.

Vi er på vei ut av strømprissjokket, men går en usikker tid i møte.

Strømprisutvalgets rapport består av tre deler, som systematisk går gjennom oppgaven fra Olje- og energidepartementet: Å utrede og drøfte hvordan Norge kan få mer stabile, forutsigbare og konkurransedyktige strømpriser, og hvordan vi kan investere i ny energi.

– Den første delen av rapporten er nærmest en lærebok om strømmarkedet. I den andre drøfter vi veien fremover gjennom fire ulike scenarier, fordi det er knyttet stor usikkerhet til fremtiden. I del tre har vi analysert 50 ulike tiltak som er nevnt i mandatet, og mange andre tiltak som vi har fått innspill om og tenkt oss frem til selv, forteller utvalgsleder Inge Røinaas Gran under fremleggelsen. 

Fakta

Strømprisutvalget ble nedsatt i februar 2023, og har bestått av følgende medlemmer:

  • Inge Røinaas Granadministrerende direktør, Sintef Energi
  • Håkon Taulapartner, Thema Consulting
  • Petter Vegard Hansenleder kraftforskning, Refinitiv
  • Lene Hagensenioranalytiker, Volue
  • Jannicke Hillandleder, Telenor Infrastruktur
  • Kristin Bjellapartner, Hjort
  • Markus Hoel Lieprofessor, Universitetet i Tromsø
  • Svein Sundsbøpensjonert næringslivsleder
  • Nina Lillelienseniorøkonom, NHO
  • Nora Hansenrådgiver, LO

Usikker fremtid

Etter et krevende år for norske strømforbrukere konstaterer utvalget at mye tyder på at vi er på vei ut av strømkrisen. Men Strømprisutvalgets leder advarer likevel om at vi går en usikker fremtid i møte:

– Jeg vil minne om at strømpriskrisen ikke er over. Vi er nok på vei ut av den, fordi gassleveransene til Europa ikke er like anstrengt som for et par år siden. Men Europas energisituasjon er fremdeles sårbar i minst to år til: Den russiske rørgassen erstattes per nå med amerikansk naturgass via skipsfart, og det er stor sannsynlighet for perioder med høye strømpriser ut 2025.

Gran tilføyer at det i tillegg også kan inntreffe uventede hendelser, og at det derfor er svært viktig med økt beredskap på energiområdet.

– Vi er dessverre ikke vaksinert mot nye og uventede hendelser. Selv om strømprissjokket er i ferd med å avta, er det ingen som vet hvilken ny normalsituasjon vi er på vei inn i. Det er superviktig at man er nøye med å følge med på den som skjer rundt omkring. Det er viktig at Norge ikke kommer bakpå. 

Les også

Naturressursene må ikke tas for gitt

Gran advarer også mot å ta de norske kraftressursene for gitt.

– Norges fantastiske vannkraftressurser er en begrenset ressurs. Prissignalet i markedet sikrer oss ikke nødvendigvis kraftoverskudd i fremtiden, og kraftoverskudd er nødvendig for at prisen på norsk kraft skal være et konkurransefortrinn. Selv om en får til mye på energieffektivisering, vil det ikke være nok, sier Gran.

Han mener at det i tillegg kreves en markant økning av fornybar kraftproduksjon.

– Det er ikke gitt at prissignalene vil utløse nok investeringer i økt kraftproduksjon. Det vil derfor være nødvendig med politiske grep for å utløse det, forklarer han.

For at Norge og Europa skal klare å oppnå klimaambisjonene, vil det i tillegg kreves mer strømnett.

– Det gir økt energisikkerhet og lavere totalkostnad for energisystemet. Vi mener derfor at det norske strømnettet bør styrkes. Det reduserer også prisforskjeller mellom områder. Kraft går fra et billigere til et dyrere område, sier utvalgslederen. 

Prissikring og fastpriskontrakter

Når det gjelder forbrukerne, mener utvalget at det er høyst forståelig at mange ble opprørt og fortvilet over de svært høye strømprisene når krisen var som verst. De mener i tillegg at det var helt riktig å innføre et strømstøttetiltak, og har i tillegg kommet fram til ytterligere tiltak som kan forbedre situasjonen for forbrukerne, blant annet å sikre at alle kunder bør få like muligheter til å velge graden av prissikring og fastpriskontrakter.

– Men den typen forbedringer vil ikke gi forbrukerne en lavere pris enn engrosprisen – da trengs det støttetiltak, innvender Gran, og understreker at støttetiltak imidlertid også er en kostnad som må tas med i betraktningen.

– Støttetiltak for næringslivet må vurderes opp mot felleseuropeiske statsstøtteregler, men handlingsrommet er stort for tiltak rettet mot husholdninger og andre aktører som ikke er i konkurranse, sier han.

– Jeg pleier å si at du kan få så billig strøm som du vil, bare du betaler nok.

Her kan du lese hele rapporten til Strømprisutvalget.

Omtalte personer

Terje Aasland

Energiminister (Ap)
Fagbrev energimontør (1986)

Inge Røinaas Gran

Administrerende direktør, Sintef Energi AS
Dr.ing., termodynamikk (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, 1994), M.sc., termodynamikk (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, 1990)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024