Om  
Anniken Huitfeldt
Jonas Gahr Støre

Aftenposten: Huitfeldt forlater Stortinget – blir Norges ambassadør til USA

Søndag melder Aftenposten at Anniken Huitfeldt vil bli utnevnt som ambassadør til USA, og vil erstatte Anniken Krutnes, som etter planen skal gå av i august.

Anniken Huitfeldt blir utnevnt som Norges ambassadør til USA. Jonas Gahr Støre har uttalt at man bør ha politisk erfaring i en slik rolle i dagens politiske situasjon. 
Anniken Huitfeldt blir utnevnt som Norges ambassadør til USA. Jonas Gahr Støre har uttalt at man bør ha politisk erfaring i en slik rolle i dagens politiske situasjon. Foto: Pontus Höök / NTB
Veslemøy Hedvig Østrem

Aftenposten erfarer at utnevnelsen vil skje i Kongen i statsråd 1. mars. De viser til kilder med kjennskap til prosessen. Huitfeldt vil da fratre som stortingsrepresentant. 

Huitfeldt er valgt inn for Akershus (Ap), men vil få fritak fra dette vervet, noe som er svært uvanlig. 

Flere politikere har allerede uttrykt skepsis til å utnevne Huitfeldt som ambassadør, den kanskje aller mest prestisjetunge ambassadørposten i utenrikstjenesten, etter at hun i høst måtte gå av som utenriksminister. 

Ifølge Aftenposten har amerikanske myndigheter sagt ja til en diplomatisk godkjennelse for Huitfeldt.

Det var DN som i desember skrev av Huitfeldt var aktuell som ambassadør i USA. Da hadde både utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) og statsminister Jonas Gahr Støre snakket med stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) om dette. Gharahkhani skal da ha advart mot å utnevne Huitfeldt, fordi hun da måtte fritas fra sitt verv som stortingsrepresentant.

DN skrev i januar at UD hadde søkt om et såkalt agreement for Anniken Huitfeldt som ambassadør til Washington D. C. 

Jonas Gahr Støre har tidligere sagt til TV 2 at politisk bakgrunn er svært viktig for Norges ambassadør til USA. 

– Det blir viktigere å ha et politisk nettverk for den som skal være Norges ambassadør til USA, sa han og pekte på brytningstiden USA er i, og fordi det må brukes mer tid på å jobbe opp mot de politiske prosessene og Kongressen i USA enn mot presidentadministrasjonen.

Internt i UD har ikke Huitfeldts kandidatur bare blitt møtt med begeistring. Altinget har snakket med kilder som stiller seg skeptiske til hennes ferdigheter som diplomat. 

Jonas Gahr Støre har i intervjuet med TV 2 i januar gitt Huitfeldt gode skussmål: 

– Jeg kommenterer ikke prosessen, men jeg gir veldig gjerne gode skussmål til Anniken Huitfeldt. Hun er en dyktig politiker med erfaring fra forsvars- og utenrikspolitikken. Hun var en dyktig utenriksminister, sa Jonas Gahr Støre da.

Omtalte personer

Anniken Huitfeldt

Påtroppende ambassadør til USA
Grunnfag statsvitenskap og historie (Universitetet i Oslo 1992), grunnfag geografi (LondonSchool of Economics 1993), hovedfag historie (Universitetet i Oslo 1996)

Jonas Gahr Støre

Statsminister (Ap)
statsviter (Institut d'Études Politiques de Paris, 1985), (Sjøkrigsskolen, 1980)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00