Om  
Jan Tore Sanner

Høyre-profil tar ikke gjenvalg – søker jobb som statsforvalter

Jan Tore Sanner (H) tar ikke gjenvalg til Stortinget i 2025. – Jeg føler at jeg har gjort min verneplikt, sier han til Aftenposten.

Jan Tore Sanner (H) gir seg på Stortinget etter over 30 år som folkevalgt. Nå håper han på å bli statsforvalter i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus.
Jan Tore Sanner (H) gir seg på Stortinget etter over 30 år som folkevalgt. Nå håper han på å bli statsforvalter i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Ingrid Skovdahl

Jan Tore Sanner har lang fartstid i politikken og har sittet på Stortinget i over 30 år. I løpet av sin karriere har han rukket å være kommunal- og moderniseringsminister (2013–2018), kunnskaps- og integreringsminister (2018–2020), finansminister (2020–2021), samt nestleder i Høyre i 18 år (2004–2022). Han har vært innvalgt på Stortinget for Akershus siden 1993.

Nå sier han til Aftenposten at tiden er inne for å takke for seg.

– Mitt hjerte er fylt med et stort samfunnsengasjement. Men jeg har kommet frem til at jeg ikke ønsker gjenvalg og vurdert hvordan kan jeg best kan bruke kompetansen min, sier han til avisen.

Høyre-leder Erna Solberg sier hun vil savne partikollegaen.

– Jeg vet at det har vært en vanskelig beslutning å ta, men har stor respekt og forståelse for at han ønsker å søke nye utfordringer etter det som kommer til å bli imponerende 33 år som stortingsrepresentant for Høyre. Jeg kommer til å savne han i hverdagen og som en god sparringspartner, skriver hun i en e-post til Aftenposten.

Vil bli statsforvalter

Jan Tore Sanner forteller videre at han har søkt jobben som statsforvalter i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus.

– Man må jo tenke gjennom hvilken livsfase man er i. Jeg håper å kunne stå i arbeidslivet i 15 år til. Men da må jeg også foreta noen valg, sier han.

Nåværende statsforvalter, tidligere KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland, fratrer stillingen ved årsskiftet.

Den fulle søkerlisten offentliggjøres torsdag formiddag, og det er digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne O. Tung (Ap) som bestemmer hvem som blir ny statsforvalter.

Les også

Omtalte personer

Jan Tore Sanner

Stortingsrepresentant Akershus (H), 2. nestleder, Høyres stortingsgruppe, medlem, Utdannings- og forskningskomiteen
Markedsøkonomi (Norges Markedshøyskole, 1994), Markedskommunikasjon grunnfag (IFM Westerdals Reklameskole, 1989)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00