Om  
Maria Varteressian
Espen Barth Eide

Slutter som politisk rådgiver for klima- og miljøministeren 

Maria Varteressian har vært Espen Barth Eides nærmeste rådgiver de siste fire årene, både på Stortinget og i regjering. Nå blir hun politisk rådgiver for Arbeiderpartiets utenriks- og forsvarsfraksjon på Stortinget. Hun tar med seg sin klimapolitiske erfaring inn i jobben.

Maria Varteressian går fra jobben som politisk rådgiver i Klima- og miljødepartementet til jobben som rådgiver i Aps utenriks- og forsvarsfraksjon på Stortinget.
Maria Varteressian går fra jobben som politisk rådgiver i Klima- og miljødepartementet til jobben som rådgiver i Aps utenriks- og forsvarsfraksjon på Stortinget.Foto: Klima- og miljødepartementet
Elisabeth Bergskaug

– Jeg føler meg utrolig heldig som har fått lov til å jobbe med en så dyktig, kunnskapsrik og engasjerende politiker som Espen i fire år. Når jeg nå bytter jobb, er det ikke fordi jeg er lei av jobben jeg har, men fordi det er fint å bytte litt på hvor man er for å holde engasjementet oppe, sier Varteressian til Altinget. 

Ap-politikeren har vært politisk rådgiver for klima- og miljøminister Espen Barth Eide i to år, der hun blant annet har hatt politisk ansvar for hav og nordområdespørsmål i Klima- og miljødepartementet. Før det var hun energi- og klimapolitisk rådgiver for Arbeiderpartiet og Barth Eide på Stortinget i to år. 

Når Varteressian nå går tilbake til Stortinget for å jobbe som politisk rådgiver i Aps utenriks- og forsvarsfraksjon, skal hun fortsatt holde i hav, klima og nordområdespørsmål, i tillegg til å ha særlig fokus på EØS.

I en tid hvor klima- og miljøspørsmål kommer stadig høyere på dagsorden, og verden påvirkes mye mer av klimaendringer, så får vår rolle en annerledes og større betydning

Maria Varteressian

– Det blir veldig viktig fremover nå som vi skal lande Fit for 55 (EUs klimapakke) blant annet. Jeg gleder meg til å ta fatt på nye oppgaver, som kommer til å bli krevende. 

Varteressian tar med seg sitt engasjement og erfaring på klimafeltet inn i sin nye jobb. 

– Klima blir jo bare viktigere og viktigere, fordi vi ser at verden forandrer seg enormt. Norges rolle i verden blir synliggjort på nye måter. Vi er en stor olje- og gassprodusent. Vi er en stor havnasjon. I en tid hvor klima- og miljøspørsmål kommer stadig høyere på dagsorden, og verden påvirkes mye mer av klimaendringer, så får vår rolle en annerledes og større betydning. 

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide sier til Altinget at Varteressian vil etterlate seg et vakuum i Klima- og miljødepartementet. 

– Maria har vært min nærmeste medarbeider i fire år. Det har vært en sann glede fra første til siste dag. Hun er utrolig dyktig, og har en fantastisk evne til å suge til seg informasjon, syntetisere og finne ut hva som er viktig. I årene i opposisjon var hun instrumentell for å utvikle ny politikk. I posisjon har hun utøvd den politikken, både nasjonalt og internasjonalt, sier Barth Eide. 

Han sier hun har vært mer enn en politisk rådgiver, og fremhever henne som en god strateg og fagperson. 

– Jeg har vært utrolig glad for det. Samtidig skjønner jeg at hun på et tidspunkt må gjøre noe som går mer i dybden. Jeg ønsker henne lykke til. 

Det er foreløpig ikke avklart hvem som skal erstatte Varteressian som politisk rådgiver i Klima- og miljødepartementet.

Les også

Omtalte personer

Maria Varteressian

Statssekretær (Ap), Utenriksdepartementet
Master i global politikk (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet), bachelor, statsvitenskap (Universitetet i Agder)

Espen Barth Eide

Utenriksminister (Ap)
Cand.polit i statsvitenskap (Universitetet i Oslo 1993)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørChristoph NørgaardStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024