Om  
Jonas Gahr Støre
Trygve Slagsvold Vedum
Terje Aasland

Dette er regjeringens mest siterte – to ferskinger er ikke inne på topp 400-listen

Statsministeren og finansministeren troner øverst på listen over Norges mest siterte personer det siste året. Men hvilke av statsrådene kommer ellers til orde i norske medier? 

De sliter ikke akkurat med å komme til orde i mediene, de to partilederne som også er regjeringskollegaer. Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er Norges tredje mest siterte person i 2023, mens statsminister Jonas Gahr Støre troner på toppen. 
De sliter ikke akkurat med å komme til orde i mediene, de to partilederne som også er regjeringskollegaer. Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er Norges tredje mest siterte person i 2023, mens statsminister Jonas Gahr Støre troner på toppen. Foto: Javad Parsa / NTB
Veslemøy Hedvig Østrem

Politikere sliter ikke med å komme til orde i norske medier.

Analysebyrået Infomedia kom nylig med Sitatlisten 2024 der de har analysert hvilke offentlige personer som ble mest sitert i norske medier i 2023.

90 av de 400 mest siterte personer er idrettsutøvere eller er knyttet til idrettens organer. 

Rett bak kommer norske politikere, 89 av dem som er inne på topp 400-listen tilhører denne gruppen. Og øverst troner statsminister Jonas Gahr Støre med Høyre-leder Erna Solberg hakk i hæl. 

– Norske politikere er svært synlige. Inkluderer vi utenlandske politikere, så er 14 av de 20 mest siterte politikere, med en klar overvekt av menn. Jonas Gahr Støre er den naturligvis den mest siterte i Norge i 2023, og det med god margin. Faktisk er han sitert dobbelt så ofte som Erna Solberg på andreplassen, sier dataanlytiker i Infomedia Mats Varre Sandøy til Altinget. 

Les også

Bak tallene fremgår politikeromtalene i 2023 er preget av alle skandalene – og at mange av statsrådene som er på topplisten, hadde et kritisk søkelys på seg. 

– Hvis vi ser på de mest omtalte norske politikerne, de som er blant de topp 20 mest siterte, så er det bare fire av elleve som ikke var involvert i noen form for skandaler eller større kontroverser. Solberg, Huitfeldt og Brenna har alle hatt sine habilitetssaker i mediene, Emilie Enger Mehl var synlig både med TikTok-saker og NSM-skandalen, Aasland har Fosen-rettssaken, Kjerkol (og Borch på 21. plass) har fuskesaken og Jon-Ivar Nygård fikk en heller dårlig start på 2023 med Follobane-skandalen, sier Sandøy.

Ap-statsråder på topp

Men hvem er mest sitert av Støres statsråder?

På en andreplass blant statsrådene – men på 3. plass totalt – er Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Deretter går det slag i slag. 

I denne oversikten ser du rangeringen av statsråder og plasseringen de har totalt sett på topp 400-listen. 

Siteringstoppen forteller også noe om hvilke saker som har vært mest betente i 2023. Energiminister Terje Aasland, utenriksminister Espen Barth Eide og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol er på de tre neste plassene i regjeringsrangeringen. Totalt sett befinner de seg på henholdsvis 6., 8. og 9. plass. 

De to ferskeste statsrådene, Karianne Tung og Oddmund Hoel, når ikke opp til topp 400-listen. 

Omtalte personer

Jonas Gahr Støre

Statsminister (Ap)
statsviter (Institut d'Études Politiques de Paris, 1985), (Sjøkrigsskolen, 1980)

Trygve Slagsvold Vedum

Finansminister (Sp), partileder, parlamentarisk nestleder, stortingsrepresentant
bachelor, sosiologi og statsvitenskap (Universitetet i Oslo, 2002)

Terje Aasland

Energiminister (Ap)
Fagbrev energimontør (1986)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00