Helsedirektoratet opplever press i arbeidet med nye kostråd

Noen mener Helsedirektoratet bør anbefale et mye høyere kjøttinntak, mens andre lurer på hvorfor de skal komme med en anbefaling om kjøtt i det hele tatt. Både kjøtt,- melk- og vegetarforkjempere ønsker å påvirke arbeidet med nye norske kostholdsråd.

Linda Granlund er divisjonsdirektør for folkehelse og forebygging i Helsedirektoratet og leder arbeidet med nye norske kostråd.
Linda Granlund er divisjonsdirektør for folkehelse og forebygging i Helsedirektoratet og leder arbeidet med nye norske kostråd.Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Vis mer
Solveig Ruud

Hva bør vi spise hvis vi vil ha et sunt kosthold som også tar hensyn til klima og miljø? 

Etter fire års arbeid kom en nordisk ekspertgruppe (NNR: Nordic Nutrition Recommendations 2023) med sine råd i fjor. Men konklusjonene de kom frem til, førte til bråk, ikke minst om kjøtt, alkohol og prosessert mat.

Denne første runden med støy, førte til at regjeringen i august i fjor konkluderte med at kostholdsrådene skal baseres på helsemessig kunnskap alene, uten at man samtidig baker inn klima- og miljømessige hensyn. Dette er altså rammene for det som Helsedirektoratet nå jobber med. 

Altinget logoHelse
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om helse samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her
0:000:00