Høyre snudde etter sykehuspress fra nord

Høyre vil vente med å ta stilling endringer i sykehusstrukturen til Helse Nord har presentert sitt beslutningsgrunnlag. Det var Tone Trøens budskap i starten av forrige uke. Men etter sterkt press fra lokalpolitikere i Høyre onsdag, var tonen en helt annen da hun deltok i NRKs Debatten torsdag. Hva Høyres standpunkt betyr i praksis, vil ikke Trøen utdype.

Tone Wilhelmsen Trøen er Høyres helsepolitiske talsperson og leder av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Etter et møte med partiets lokalpolitikere i Nordland, ble hun plutselig langt klarere på hva Høyre mener bør gjøres med sykehustilbudet i landsdelen. Samtidig er det fortsatt spørsmål hun nekter å svare på.
Tone Wilhelmsen Trøen er Høyres helsepolitiske talsperson og leder av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Etter et møte med partiets lokalpolitikere i Nordland, ble hun plutselig langt klarere på hva Høyre mener bør gjøres med sykehustilbudet i landsdelen. Samtidig er det fortsatt spørsmål hun nekter å svare på.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Silje Sjursen SkiphamnSolveig Ruud

«Den siste uken kan egentlig oppsummeres veldig kort, ‘kampen om sykehuset’!», skriver ordfører for Høyre i Vågan, Vidar Thom Benjaminsen, på Facebook.

Prosessen i Helse Nord
  • Sykehusene i Helse Nord sliter med rekrutteringen og økonomien.
  • Derfor har helseministeren gitt Helse Nord i oppdrag å vurdere om det er behov for å gjøre endringer i fordelinger av funksjoner og oppgaver mellom sykehusene.
  • En arbeidsgruppe har foreslått å fjerne akuttfunksjonene og gjøre om fødeavdelingene til fødestuer ved sykehusene i Lofoten og Narvik. 
  • Arbeidsgruppen har også foreslått å redusere antall akuttsykehus på Helgeland fra tre til ett.
  • Helse Nord skal nå komme med et endelig forslag, som skal ut på høring, før det behandles endelig av styret i april 2024.
  • Til syvende og sist er det helseministeren som tar den endelige avgjørelsen. 

Vågan er nabokommunen til Vestvågøy, hvor Nordlandssykehuset

Altinget logoHelse
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om helse samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her
0:000:00