Nasjonal helse- og samhandlingsplan utsatt til neste år

Egentlig skulle helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol lagt fram Nasjonal helse- og samhandlingsplan før jul. Nå er regjeringens viktigste plan for helsetjenesten utsatt til over nyttår.

Nasjonal helse- og sykehusplan er regjeringens svar på mye av det som er galt i helsetjenesten. Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol skulle egentlig lagt fram planen før jul, men må nå vente til neste år.
Nasjonal helse- og sykehusplan er regjeringens svar på mye av det som er galt i helsetjenesten. Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol skulle egentlig lagt fram planen før jul, men må nå vente til neste år.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Mange av dere vet også at vi jobber med en ny nasjonal helse- og samhandlingsplan. Nok fagfolk, likeverdig tilgang på helse- og omsorgstjenester og for dårlig sammenheng mellom tjenestene er de største utfordringene for vår felles helsetjeneste, sa helseministeren på en konferanse 13. november.

– Nasjonal helse- og samhandlingsplan er regjeringen sitt svar på disse utfordringene.

Det er altså ikke få problemer regjeringens varslede masterplan for helse- og omsorgstjenesten skal løse. Helseministeren har gjentatte ganger henvist til den kommende planen når hun har blitt konfrontert med ting som ikke fungerer i helsevesenet.

Gjenstår avklaringer

Egentlig skulle Kjerkol lagt fram Nasjonal helse- og samhandlingsplan før jul. Nå er planen forsinket, bekrefter Helse- og omsorgsdepartementet til Altinget.

Det gjenstår noen avklaringer som gjør at meldingen vil bli lagt fram på nyåret.

Helse- og omsorgsdepartementet

– Det gjenstår noen avklaringer som gjør at meldingen vil bli lagt fram på nyåret, skriver kommunikasjonsavdelingen i departementet i en e-post.

Hvilke avklaringer det er snakk om, blir ikke utdypet, men regjeringen har flere store problemsaker som må håndteres i tiden framover. Ap og Sp må for eksempel bli enige om det skal gjøres noe med sykehusstrukturen i Nord-Norge eller ikke, og det flommer ikke akkurat over av penger til nye, kostbare tiltak som måtte komme i planen.

Samhandling og likeverdige tjenester

Nasjonal helse- og samhandlingsplan skal avløse Nasjonal helse- og sykehusplan 2020–2023 som ble lagt fram av Solberg-regjeringen og vedtatt i Stortinget i 2020.

Regjeringen startet arbeidet med den nye planen sommeren 2022 og utropte samhandling for å skape gode pasientforløp og likeverdige tjenester i hele landet til sentrale temaer. Planen skal også inneholde en «helhetlig framstilling» av e-helsepolitikken for de fire neste årene.

Både arbeidet til Sykehusutvalget og Helsepersonellkommisjonen skal følges opp i Nasjonal helse- og samhandlingsplan. Sykehusutvalget ble oppnevnt for å utrede endringer i styring av sykehusene og helseforetaksmodellen, og kom med flere forslag til endringer blant annet i finansieringen av nye sykehusbygg.

Helsepersonellkommisjonen ble nedsatt for å finne ut hvordan Norge skal få nok og riktig helsepersonell i årene framover. Blant kommisjonens forslag var å utrede sammenslåing av kommune- og spesialisthelsetjeneste til ett nivå, og gjøre det enklere for helsepersonell å jobbe flere steder.

 

Les også

 

Omtalte personer

Ingvild Kjerkol

Stortingsrepresentant (Ap), leder, Trøndelag Ap

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00