Altingets guide: Dette bør du se etter fra klimatoppmøtet i Dubai

FNs internasjonale klimatoppmøte, COP28 i Dubai, har fått en god start, men mye står fortsatt på spill. Altingets nisjeredaktører forbereder deg toppmøtes andre uke, hvor ministre fra hele verden fortsetter de krevende forhandlingene om planetens framtid.

De forente arabiske emirater er vertskap for COP28, det 28. internasjonale klimatoppmøtet under FNs klimakonvensjon. Sultan Ahmad Al-Jaber leder forhandlingene.
De forente arabiske emirater er vertskap for COP28, det 28. internasjonale klimatoppmøtet under FNs klimakonvensjon. Sultan Ahmad Al-Jaber leder forhandlingene.Foto: REUTERS/Thaier Al-Sudani/NTB
Christina HoulindMorten ØyenRasmus Raun WesthElisabeth Bergskaug

The global stocktake står helt sentralt. Hva er det?

I år vil landene fullføre den første såkalte globale gjennomgangen – The Global Stocktake, forkortet GST. Det er en av de innebygde mekanismene i Parisavtalen for å oppmuntre regjeringer til stadig å øke sine klimaambisjoner. GST skal gjennomføres hvert femte år.

Det betyr at landene må gjøre opp status for for hvordan verden har lykkes så langt i å oppfylle Parisavtalens mål om å begrense den globale oppvarmingen til under to og helst 1,5 grader innen utgangen av dette århundret, og hva de bør gjøre videre.

GST-prosessen består av tre deler:

  1. Innhenting av all relevant informasjon. Denne prosessen begynte for to år siden, og er avsluttet.
  2. Evaluering av innhentet informasjon ble ferdigstilt i sommer. Det resulterte i en rapport om hvordan verden ligger an med arbeidet med Parisavtalen og 1,5-gradersmålet. Les mer om den her.
  3. Nå skal klimatoppmøte bli enige om hvordan rapporten skal følges opp.

Rapporten slår fast at det må settes mer ambisiøse klimamål for å for å klare 1,5-gradersmålet. De globale utslippene må kuttes med 43 prosent i 2030 og 60 prosent i 2035 sammenlignet med 2019, før verden når netto nullutslipp i 2050. 

De 196 landene som deltar på klimatoppmøtet forhandler derfor om en avtale for hvordan de skal respondere, som må vedtas med full enighet innen møtets slutt. Dette er avtalen det er knyttet mest spenning og forventninger til under årets toppmøte, fordi den staker ut veien videre mot de neste klimamålene landene skal vedta innen utgangen av 2025.

Regjeringer over hele verden har sendt inn forslag til hva som bør være med avtalen. Disse inkluderer blant annet:

  • Full eller delvis utfasing av fossile brensler.
  • En global tredobling av fornybar energi og dobling av energieffektivisering.
  • Mer klimapenger til utviklingsland.

Den første uken av COP28 har partene forhandlet fram et utgangspunkt på 24 sider, der ulike syn fremdeles er representert, og flere alternativer med svært varierende ambisjonsnivå står åpne. Med andre ord: partene er langt fra enige etter uke 1.

Etter hviledagen torsdag løftes forhandlingene opp på ministernivå. Hvor ambisiøs den endelig avtalen blir, vet vi først når klimatoppmøtet avsluttes. Etter planen skal det skje 12. desember, men COP-ene går ofte på overtid.

Hvilken klimafremtid står vi overfor basert på hva verdens land allerede har lovet å gjøre?

Parisavtalen slår fast at verdens land må holde den globale temperaturøkningen godt under to grader og jobbe for å begrense den til 1,5 grader.

En rapport fra FNs klimakonvensjon slår fast at Parisavtalen har ført til betydelig framgang for klimahandling globalt. Det trengs imidlertid mye mer handling på alle områder og fra alle aktører, nå, hvis de langsiktige målene i Parisavtalen skal nås. 

Akkurat nå viser rapporter fra blant annet FNs miljøprogram UNEP at vi styrer mot en temperaturøkning på mellom 2,5 og 2,9 grader innen år 2100, et utfall som vil gi svært dramatiske konsekvenser for livet på jorda. Nettopp derfor er utfallet av GST-forhandlingene så avgjørende.

Hvilke land bør man se opp for?

I år er De forente arabiske emirater vertskap for klimatoppmøtet og forhandlingene ledes av sultan Ahmed al-Jaber. I forkant av toppmøtet har mange diskutert om et stort oljeproduserende land kan lede forhandlingene, ikke minst på grunn av al-Jabers andre jobb som sjef for det statlige oljeselskapet Adnoc.

I tillegg er det alltid viktig å holde øye med EU, USA og Kina. Andre store utviklingsøkonomier, som India og Brasil, er også viktige for at en ambisiøs avtale skal oppnås. 

Les også

Hvem kan sette kjepper i hjulene i forhandlingene?

I prinsippet kan alle gjøre dette, fordi COP-møtene forutsetter enstemmighet. Men i år er det tre ting som vies spesiell oppmerksomhet:

  1. Oljeproduserende land kan gjøre forhandlingene vanskelige, og vanne ut mål for å redusere olje og gass. Saudi-Arabia, for eksempel, gjorde dette så sent som i fjorårets toppmøte i Egypt. Vi ser at Saudi-Arabia og Russland er allerede i gang med å motarbeide alt språk som forplikter til utfasing av fossil energi i GST-forhandlingene.
  2. Gapet mellom kravene fra de mest klimasårbare og fattige landene og de rike landenes løfter om klimabistand kan bli for stort. Sårbare og fattige land ønsker som regel sterke forpliktelser om finansiering for selv å gå med på sterkere ambisjoner om utslippskutt.
  3. Krigen mellom Israel og Hamas kan eskalere og gjøre en dårlig stemning i samtalene enda verre enn det som allerede har oppstått FN-systemet etter Russlands invasjon av Ukraina. Irans delegasjon forlot møtet i protest mot Israel sist fredag.

Hvordan har det gått til nå?

Til tross for kritikk av sultan Ahmed al-Jabers dobbeltrolle, har det imponert mange hardbarkede COP-veteraner at landene ble enige om et tap- og skadefond allerede på klimatoppmøtets første dag.

Den første uken ble det også mobilisert 57 milliarder dollar til ulike former for klimafinansiering, inkludert 725 millioner dollar til det nye tap- og skadefondet.

Mange land har også underskrevet ulike erklæringer og blitt med i ulike satsinger. For eksempel har Norge og 118 andre land skrevet under Global Renewables and Energy Efficiency Pledge, hvor de lover å jobbe for en tredobling av fornybar energiproduksjon og en dobling av energieffektivisering innen 2030.

De virkelig tøffe forhandlingene gjenstår imidlertid.

På COP26 i Glasgow ble landene enige om å «fase ned» urenset kull. Mer enn 100 land, inkludert Norge, presser nå på for en utfasing av alle fossile brensler som ikke kan fanges og lagres med CCS, inkludert olje og gass.

Dette legger press på COP-presidenten, som ønsker å innkassere den diplomatiske seieren som en ambisiøs COP-avtale også i den globale gjennomgangen. Dette presset har ikke blitt lavere etter at The Guardian siterte ham på at «ingen vitenskap» støtter utfasing av fossile brensler.

Les også

Hva skjer hvis avtalen ikke kommer på plass?

Det kommer alltid en avtaletekst fra et toppmøte, men den kan være så kort og vag at den nesten ikke har noen effekt. En slik avtaletekst vil bli ansett som et nederlag fra et klimatoppmøte som regnes som særlig viktig på grunn av den globale gjennomgangen.

I praksis vil en vag og kort avtaletekst bety det neste års klimatoppmøte får enda flere saker å ta stilling til, at det sås tvil om prosessen videre med å levere på Parisavtalen og den neste globale gjennomgangen.

Vil det få konsekvenser for et land hvis det ikke overholder det som står i avtalen?

Det korte svaret er nei, det er ingen formell straff eller FN-politi som kommer etter land som ikke overholder avtalen.

Men det er selvsagt slik at det sjelden styrker et land i internasjonale forhandlinger hvis det ikke er til å stole på og ikke overholder avtaler.

Hvilken rolle spiller Norge?

Norge deltar i forhandlingene med en egen delegasjon, og forhandler på vegne av seg selv - i motsetning til EU-landene, som forhandler samlet. Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) er Norges forhandlingsleder. Eide leder også forhandlingene om utslippsreduksjoner sammen med Singapores miljøminister Grace Fu.

Les mer om Norges posisjoner her.

Les også


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00