Analyse av 
Veslemøy Hedvig Østrem

En helt fersk partileder ga ny dynamikk, en ivrig ektemann skapte Høyre-trøbbel

Tre partiledere lykkes best i å synliggjøre egen politikk, mens to sliter med å vise hva som skiller dem fra de andre. Den godt regisserte partilederdebatten i Arendal torsdag kveld var på sitt beste i duellene og på sitt verste når de sentimentale historiene florerte. 

Foto: Heiko Junge / NTB
Veslemøy Hedvig Østrem

Av de 2000 debattene under Arendalsuka er partilederdebatten torsdag kveld den mest prestisjetunge. Det er denne kvelden valgkampen starter for alvor.

Men er det egentlig noen velgere som snur oppfatning på grunn av partilederdebattene? Det spurte Per Valebrokk tidligere Venstre-leder Trine Skei Grande, da Altinget og Stormkast arrangerte vorspiel i timen før debatten. Grande svarte et kontant «nei». Hun har stått i utallige partilederdebatter, og grudd seg til mange av dem. Men hun mente debattene i større grad var en måte å trygge egne velgere, enn å få nye – og ikke minst er de egnet til å motivere egne tillitsvalgte til å gå ut på stands, hvis de kan føle seg stolte av egen partileder etter en partilederdebatt. 

Da forskerne Eirik Vatnøy og Marit Kristine Bjøntegård ved Institutt for samfunnsforskning i 2019 undersøkte nordmenns holdninger til TV-sendte debatter, var konklusjonen at disse debattene har noe å si for velgerne. Men et hovedfunn var at en overveiende del syns det blir for mye krangling, negative karakteristikker og aggressivitet. 

Altinget logoKlima og Energi
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om klima og energi samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00