Fem aktører kvalifiserte for havvind-auksjon

Fem søkere er kvalifiserte til å delta i budrunden om havvind i Sørlige Nordsjø II. Det er færre enn regjeringen opprinnelig tok sikte på – men det blir likevel auksjon. Budrunden åpner 18. mars.

18. mars starter budrunden for de fem aktørene som nå har blitt vurdert som prekvalifisert i konkurransen om havvindutbygging i området Sørlige Nordsjø II.
18. mars starter budrunden for de fem aktørene som nå har blitt vurdert som prekvalifisert i konkurransen om havvindutbygging i området Sørlige Nordsjø II.Foto: Øyvinf Gravås / Equinor / NTB
Ingrid Skovdahl

– I dag kan vi gi tilbakemelding til flere sterke aktører om at de er kvalifiserte til å delta i auksjonen om havvind i Sørlige Nordsjø II. Vi har bestemt at vi gjennomfører auksjon, og den åpner 18. mars. Jeg ser frem til en god auksjon mellom disse selskapene, sier energiminister Terje Aasland (Ap) i en pressemelding fra departementet fredag morgen.

De fem som nå har gått videre i prosessen, som oppfyller minimumskriteriene for bærekraft og positive ringvirkninger, og som i tillegg oppfyller prekvalifiseringskriteriet om gjennomføringsevne, er:

  • Aker Offshore Wind, BP og Statkraft
  • Equinor og RWE
  • Norseman Wind (Energie Baden-Württemberg AG)
  • Shell, Lyse og Eviny
  • Ventyr (Parkwind og Ingka)

Færre prekvalifiserte enn ønsket – blir likevel auksjon

I november, da søknadsfristen for å delta i konkurransen utløpte, var det totalt syv konsortier og selskaper som hadde søkt om å få delta på auksjon om havvindutbygging i Sørlige Nordsjø II. Energidepartementet opplyste i den forbindelse at de ville ta sikte på å prekvalifisere minst seks og maks åtte konsortier til å delta i auksjonen. Dersom færre enn seks søkere kunne prekvalifiseres, ville departementet vurdere om auksjonen i det hele tatt skulle gjennomføres, opplyste de

Til tross for at det kun er fem aktører som har blitt prekvalifisert, blir det nå likevel auksjon. Den blir gjennomført som en engelsk auksjon med åpen budgivning, ifølge departementet. Det vil si at de kvalifiserte aktørene vil konkurrere om statsstøtte ved å legge inn stadig lavere bud. Den som legger fram det laveste budet i øre/kWh, vinner auksjonen.

Av konkurransehensyn vil auksjonen være lukket for publikum av konkurransehensyn. Vinneren og størrelsen på det vinnende budet blir offentliggjort av departementet når auksjonen er over. 

Les også

Omtalte personer

Terje Aasland

Energiminister (Ap)
Fagbrev energimontør (1986)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00