Historisk klimaavtale ber om overgang vekk fra fossil energi: – Starten på slutten for fossil-æraen

Verdens land oppfordres i avtalen til å tredoble kapasiteten for fornybar energi globalt, doble raten energieffektivisering, og jobbe for en overgang vekk fra fossil energi i energisystemene. Samtidig øker investeringene i olje og gass i Norge.

COP28-president Sultan Ahmed Al Jaber sammen med FNs klimakonvensjon, Simon Stiell, etter at landene kom til enighet på klimatoppmøtet onsdag morgen.
COP28-president Sultan Ahmed Al Jaber sammen med FNs klimakonvensjon, Simon Stiell, etter at landene kom til enighet på klimatoppmøtet onsdag morgen.Foto: AP Photo/Kamran Jebreili
Elisabeth Bergskaug

Onsdag morgen, ett døgn på overtid, vedtok de 196 partene på klimatoppmøtet COP28 i Dubai hovederklæringen fra møtet; resultatet av den første globale gjennomgangen av verdens klimapolitikk etter at Parisavtalen ble vedtatt. 

Etter 30 år med klimatoppmøter, er avtalen den første som nevner behovet for å slutte forbrenningen av all fossil energi. I to tidligere avtaler har kullkraft vært nevnt. 

Denne gangen oppfordrer avtalen landene til å jobbe for en overgang vekk fra fossil energi i energisystemene, på en rettferdig og ryddig måte, og å akselerere handling i dette kritiske tiåret for å oppnå netto null innen 2050, i tråd med forskningen. 

E24 melder at det var Norge som spilte inn akkurat denne fossil-formuleringen, etter at landene ikke klarte å bli enige om en utfasing-formulering.

– For første gang er verdens land enige om at energisystemene skal bort fra fossile brensler, inkludert olje og gass. Dette er et gjennombrudd, og setter en klar retning for alle land. vi skal fra den fossile verden og over til den fornybare, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.

Partene oppfordres også til å: 

  • Tredoble kapasiteten for fornybar energi globalt og doble den globale raten for energieffektivisering globalt innen 2030 (i praksis fra 2 til 4 prosent). 
  • Akselerere innsatsen for å fase ned urenset kullkraft (uten karbonfangst og –lagring). 
  • Akselerere innsatsen globalt mot netto null utslipp i energisystemene, og ta i bruk null- og lavutslippsenergi i god tid før rundt midten av århundret. 
  • Akselerere null- og lavutslippsteknologier, inkludert blant andre fornybar energi, kjernekraft, teknologi for rensing og fjerning, slik som karbonfangst, -utnyttelse og –lagring, særlig i sektorer der det er krevende å kutte utslipp, og lav-karbon hydrogenproduksjon. 
  • Akselererer og substansielt redusere andre klimagasser enn CO2 globalt, inkludert særlig metanutslipp innen 2030. 
  • Akselerere reduksjonen i utslipp fra veitransport i en rekke spor, inkludert gjennom utvikling av infrastruktur og rask innfasing av null- og lavutslippskjøretøy. 
  • Så raskt som mulig fase ut ineffektive subsidier av fossil energi som ikke adresserer energifattigdom eller rettferdig omstilling

Samtidig erkjenner partene at «overgangsenergi» kan spille en rolle i å fasilitere energiomstillinges mens energisikkerheten trygges, uten at det er definert hva eller hvilke former for energi overgangsenergi er.

COP28-president Sultan Ahmed Al Jaber klemmer lederen for FNs klimakonvensjon, Simon Stiell, etter at landene kom til enighet på klimatoppmøtet onsdag morgen.
COP28-president Sultan Ahmed Al Jaber klemmer lederen for FNs klimakonvensjon, Simon Stiell, etter at landene kom til enighet på klimatoppmøtet onsdag morgen. Foto: REUTERS/Amr Alfiky/NTB scanpix

Tror økonomiske realiteter vil gjøre CCS-bruk lite utstrakt 

– COP28 markerer starten på slutten av fossil energi-æraen, slår Linda Kalcher fast, leder i den europeiske klimatenketanken Strategic Perspectives, og tidligere klimadiplomat i EU.

Økonomiske realiteter vil drepe noen av de falske løsningene som denne teksten fremdeles gir rom til

Linda Kalcher
Leder i Strategic Perspectives

Kalcher sier i en pressemelding at myndigheter og markedene må følge opp avtalen, som hun sier tydelig signaliserer slutten for kull, olje og gass i den globale økonomien, og en massiv vekst for fornybar energi.

– Økonomiske realiteter vil drepe noen av de falske løsningene som denne teksten fremdeles gir rom til, slik som karbonfangst og –lagring, og såkalt «overgangsenergi», men dette kan ikke distrahere fra jobben som må gjøres. 

COP28-lederskapet kan imidlertid ikke påstå at de har reddet 1,5-gradersmålet, mener Kalcher. 

– Avtalen er full av smutthull, mangler tidslinjer, og klarer ikke finne støtte til det majoriteten av verdens befolkning kommer til å trenge for å finansiere den raske overgangen som nå kreves. 

Også tenketanken E3G, som jobber for å akselerere overgangen til nullutslippssamfunnet, og som har fulgt COP28 tett, peker på smutthull. 

– Det er gap – spesielt for finansiering og klimatilpasning – og smutthull – men den ultimate retningen på reisen er klar: æraen for fossil energi er i ferd med å slutte. Bevisene kommer i landenes neste nasjonale klimamål, som skal leveres innen tidlig 2025, og i endringene i finanssystemene for å levere det økonomiske skiftet som trengs, sier programdirektør Alex Scott i en pressemelding. 

Hun understreker at nye klimamål og finansiell omstilling blir de viktigste oppgavene fram mot COP30 i Belem i Brasil om to år, som markerer enden og starten på nok en femårssyklus i Parisavtalen.

Les også

Økt olje- og gassaktivitet på hjemmebane 

Naturvernforbundet mener avtalen er for svak, men at den likevel er et skritt i riktig retning. Organisasjonen er glad for at Norge er et av landene som har jobbet for å få inn språk i avtalen om utfasing av fossil energi, og mener de endelige formuleringene nå må få konsekvenser for norsk oljepolitikk. 

– Espen Barth Eide skal ha ros for Norges tydelige posisjon for utfasing, spesielt i innspurten. Han har slått fast at Norge skal være et foregangsland – men hans egen regjering driver en oljepolitikk som er på kollisjonskurs med et levelig klima og med COP-posisjonene til landene vi samarbeider tettest med. Letestans må derfor være neste stopp nå, sier nestleder Pernille Hansen i en pressemelding.

Nestleder i Naturvernforbundet, Pernille Bonnevie Hansen, på COP28.
Nestleder i Naturvernforbundet, Pernille Bonnevie Hansen, på COP28. Foto: Naturvernforbundet

Foreløpig er det ingen brems i norsk petroleumsaktivitet. Interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen Offshore Norge publiserte onsdag morgen en prognose for investeringer i olje og gass neste år beregnet til 240 milliarder kroner. Det innebærer en vekst på 9 prosent fra 2023, og er høyere enn SSBs anslag fra tidligere i år. 

De forhøyde prognosene skyldes økt leteaktivitet og flere utbyggingsprosjekter. 

Natur og Ungdom-leder Gina Gylver mener dette gir klimaavtalen fra Dubai en vond bismak i norsk kontekst. 

– Dette er investeringer som blokkerer omstillingen i Norge, og bidrar til dødelige klimaendringer globalt. Norge kan ikke stå på den internasjonale scenen og skryte av innsatsen vår for å omstille verden bort fra fossile brensler, samtidig som slagordet her hjemme er «drill baby, drill». Minstekravet burde være at vi slutter å lete etter ny olje, og at regjeringen lager en omstillingsplan som får oss til netto null og sikrer et rettferdig, grønt skifte, sier Gylver i en pressemelding.

Les også

Verden er enig: Vi er ikke i rute til 1,5 grader

Den ferske avtalen oppsummerer partenes arbeid med Parisavtalen til nå, og slår fast at vi ikke er i rute med å nå målene i avtalen, til tross for store framskritt. Partene uttrykker sterk bekymring for dette, og for at utslippsgapet ikke er tettet. Den understreker at det er betydelig forskjell i konsekvenser fra 1,5 til 2 graders oppvarming, og at partene derfor skal jobbe med å begrense oppvarmingen til 1,5 grader.

Norge kan ikke skryte av innsatsen vår for å omstille verden bort fra fossile brensler, samtidig som slagordet her hjemme er «drill baby, drill»

Gina Gylver
Leder i Natur og Ungdom

Partene erkjenner at det kreves dype, raske og varige kutt i globale klimagassutslipp for å begrense oppvarmingen til 1,5 grader, spesifikt 43 prosent kutt innen 2030 og 60 prosent innen 2035, sammenlignet med 2019. 

Avtalen setter klima og natur i sammenheng ved å understreke behovet for intakte og velfungerende økosystemer og for å beskytte verdens biologiske mangfold. Den understreker viktigheten av å verne, beskytte og restaurere natur for å klare klimamålene, inkludert en økt innsats for å bremse og reversere avskoging og degradering av skog innen 2030. Her vises det også til Naturavtalen som ble inngått for ett år siden. 

Kritisk til manglende finansiering

Dagens enighet noterer også behovet for å vektlegge klimarettferdighet i arbeidet med å takle klimaendringene, men på dette punktet er norske miljøorganisasjoner svært kritiske til det de mener er en svak tekst på finansieringsbiten. 

For eksempel mangler avtalen referanse til økende gjeldsbyrde hos utviklingsland og prinsipp om at økonomiske midler må være nye og komme i tillegg til penger som er lovet tidligere, påpeker SLUG – Nettverk for rettferdig gjeldspolitikk. Ifølge IEA er det behov for 1000 milliarder dollar i årlig ekstern finansiering. 

– Vi er milevis unna å møte finansieringsbehovene. Konsekvensene er økte utslipp, økt fattigdom, og at kostnadene bare blir dyrere senere. Uten addisjonell gavebasert finansiering, er det umulig for fattigere land å kutte utslipp eller tilpasse seg klimaendringene, sier daglig leder i SLUG, Julie Rødje. 

Hun er særlig bekymret for at finansieringsformuleringene i avtalen åpner for å gi mer klimafinansering i form av lån. 

– Til tross for at verden står oppi en ny gjeldskrise, fortsetter rike land å fremme klimafinansieringstiltak gjennom «innovative kilder» uten å spesifisere hva det innebærer. Realiteten blir ofte at bistandspenger brukes til å mobilisere privat kapital eller gis som lån gjennom utviklingsbankene, sier Rødje.

Les også

Omtalte personer

Andreas Bjelland Eriksen

Klima- og miljøminister (Ap)
siviløkonom (Norges Handelshøyskole, 2017)

Gina Gylver

Tidl. leder, Natur og ungdom

Pernille Bonnevie Hansen

Nestleder, Naturvernforbundet
Ph.D. i lingvistikk

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00