Endringer i verneforskriftene vil gjelde fra 1. januar neste år.

  • Det vil blant annet bli forbud mot ilandstigning i verneområder for turister. De som er fastboende eller individuelt reisende får fortsatt gå i land. 
  • Det blir også forbud mot dronebruk i verneområdene, og flere må søke om tillatelse til telt- og leiropphold.
  • Det er i dag ikke noe generelt forbud mot bruk av ubemannede luftfartøy (droner) på Svalbard, men det er store begrensninger i hvor det er tillatt å bruke slike fartøy. 
  • Det blir også en maksgrense på 200 passasjerer om bord flere steder. Dette har vært regelen enkelte steder til nå, men nå utvides dette til å gjelde verneområdene vest på Svalbard.
  • Det blir også permanent forbud mot ferdsel på sjøis etter 1. mars på utvalgte fjorder. Det er gitt unntak slik at folk skal kunne komme seg til hyttene sine.
  • Det blir også avstandskrav og en hastighetsbegrensning ved liggeplasser for hvalross. 

Det kommer i tillegg et nytt forbud mot å bryte opp fastis, med enkelte unntak. Det skal fortsatt være mulig å holde leden inn til havnene i Longyearbyen og Barentsburg åpen, og sikre forsyninger til Ny-Ålesund. Kystvakten skal også ha mulighet til å utføre nødvendige oppgaver. 

Isbjørn-diskusjon

Nå legges også flere forslag til endringer i svalbardmiljøloven frem for Stortinget. Der foreslås det å stramme inn reglene om isbjørn, forby bruk av droner ved utvalgte fuglefjell og gjøre det dyrere å bryte reglene. 

I dag sier loven at det er «forbudt å lokke til seg, forfølge eller ved annen handling oppsøke isbjørn slik at den blir forstyrret eller det kan oppstå fare for mennesker eller isbjørn».

I det nye lovforslaget blir ordlyden slik: «Det er forbudt å unødig forstyrre, lokke til seg eller forfølge isbjørn». Det blir også innført et avstandskrav. 

I høringsrunden påpekte blant annet fangstmann Tommy Sandal at måten mange opptrer på i forhold til isbjørn i dag, er uheldig.

«Mange turistfartøyer og fastboende leter aktivt etter isbjørner. Hverken de fleste av dagens turistguider eller de fastboende er eksperter på hvordan de skal opptre i forhold til dyrelivet på Svalbard. Dels oppsøkes og forstyrres bjørnene, dels tillates de å komme for nære folk slik at de blir preget og oppfatter mennesker som «vennlige». Med dagens omfattende ferdsel skjer oppsøking hyppig (for enkelte individer opptil flere ganger for dagen) for isbjørnene på vestkysten. Dette fører til at dyrene blir preget og vant til mennesker», var hans innspill i høringsrunden, ifølge lovproposisjonen.

Flere høringsinstanser ønsket ikke en innskjerping av lovverket, fordi mange turister nettopp ønsker å oppleve isbjørn på nært hold. Det har ikke departementet tatt hensyn til. 

«Departementet har forståelse for at turister ønsker å se isbjørn når de reiser til Svalbard og at dette er noe reiselivet tjener penger på, men det er departementets klare oppfatning at hensynet til isbjørn og å unngå forstyrrelse og habituering er viktigere. Dette støttes også av miljømålet om at miljøhensyn skal veie tyngst ved konflikt mellom miljøvern og andre interesser», står det i lovforslaget.